Pyhäpäivät USA:ssa

USA:ssa vietetään tietenkin erilaisia pyhäpäiviä kuin Suomessa. Vaihto-oppilaana saat mahdollisuuden tutustua näihin tyypillisiin amerikkalaisiin pyhäpäiviin.

Seuraavassa on lyhyt yhteenveto virallisista amerikkalaisista pyhäpäivistä.

Labor day

Juhlitaan syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Sai alkunsa 11-vuotiaasta irlantilaisesta pojasta Peter McGuiresta, joka työskenteli muun muassa lehtimyyjänä ja kengänkiillottajana New Yorkissa. Hänen vanhempansa olivat maahanmuuttajia niin kuin monet muut. Peterin isä oli juuri ilmoittautunut sisällissotaan ja Peterin täytyi työskennellä pitääkseen huolta köyhästä perheestään.
Monet siirtolaiset pian huomasivat ettei ollutkaan niin helppoa uudessa maassa kuin he olivat luulleet. Työt olivat raskaista, huonopalkkaisia ja pitkiä työpäiviä.
Vuonna 1872 Peter ja 100 000 muuta työläistä menivät lakkoon. He vaativat lyhyempiä työpäiviä.
Tämä vakuutti Peter McGuiren siitä, että ammattiyhdistykset olivat välttämättömiä jotta heidän äänen saisi kuuluviin. Hän vietti tämän johdosta seuraavan vuoden puhumalla sekä työläisten ja työttömien kanssa. Hänen onnistui organisoida puuseppiä eri puolilla maata. Peter McGuire ja työläiset muista kaupungeista suunnittelivat työläisille virallisen vapaapäivän syyskuun ensimmäiselle maanantaille. (Itsenäisyyspäivän ja kiitospäivän välissä).
5.9.1882 pidettiin ensimmäinen Labor Day paraati New Yorkissa. Seuraavina vuosina tämä levisi rannikolta toiselle ja vuonna 1894 siitä tuli virallinen pyhäpäivä.

Amerikkalainen high school

Columbus Day

Juhlitaan lokakuun toisena maanantaina. Ko. päivänä juhlitaan tietenkin Columbuksen Amerikan löytämistä.
Italiassyntyinen Columbus purjehti v. 1492 Espanjan lipun alla kolmella laivallaan, Saint Mary, Niña ja Pinta, kohti länttä löytääkseen Intian, mutta hän löysi Amerikan sen sijasta.
Italian siirtolaiset olivat ylpeitä Columbuksesta ja 12.10.1866 he aloittivat maanmiehensä juhlinnan. Italialaiset ympäri maata seurasivat perässä ja v. 1950 Colorado oli ensimmäinen osavaltio, joka juhli Columbus Day:tä.
V. 1937 presidentti Franklin D. Roosevelt aikakaudella on sanottu, että virallisesti 12.10 on Columbus Day. Vuodesta 1971 lähtien ko. juhlaa on juhlittu vuosittain lokakuun toisen maanantaina.
Hauskaa on kuitenkin tietää, että jotkin tieteilijät sanovat viikinkien olleen ensimmäisiä, jotka purjehtivat Atlantin yli ja löysivät Amerikan.

Amerikkalainen high school

Thanksgiving Day

Juhlitaan marraskuun neljäntenä torstaina. Kun uudisasukkaat tulivat Amerikkaan 1600-luvulla, heidän oli vaikeaa viljellä maata. He saivat apua intiaaneilta ja, jotka jopa näyttivät heille uuden lajin nimeltä maissi.
Vuosien viljelymenestyksen jälkeen uudisasukkaat halusivat kiittää intiaaneja ja kutsuivat heidät kiitosjuhliin. Intiaanit toivat ruoan mukanaan ja uudisasukkaat luopuivat omista tarjoiluistaan. Intiaanit olivat opettaneet heille muun muassa miten käyttää kurpitsaa ja karpaloita. Intiaaneilla oli mukaanaan jopa popcornia.
Seuraavina vuosina uudisasukkaat jatkoivat syysjuhliaan, joissa he kiittivät kaikesta sadosta.
Kun USA:sta tuli itsenäinen, tuli Thanksgiving Day:sta kansallinen juhlapyhä.
Thanksgiving on perhejuhla. Amerikkalaiset matkustavat pitkän matkan takaa ollaakseen yhdessä rakkaimpiensa kanssa tänä juhlana.
Thanksgiving-symboleja ovat kalkkuna, maissi, kurpitsa, karpalokastike ja kaikki muut jotka liittyvät ensimmäiseen kiitospäivänjuhlaan intiaanien ja uudisasukkaiden kanssa.

Tilaa vaihto-oppilasesite

Veterans’ Day

Juhlitaan 11.11. Veterans’ Day kutsuttiin aikaisemmin nimellä Armistice (välirauha) Day. Sitä juhlitaan kaikkien niiden naisten ja miesten uhrauksille ensimmäisen maailmansodan aikana.
V. 1918, yhdennellätoista tunnilla, yhdentenätoista päivänä, yhdentenätoista kuukautena juhlittiin maailmalla sodan loppumista. 11.11.1919 USA:ssa juhlittiin. Vihdoin oli rauha. Sotilaat, jotka olivat selvinneet sodasta, pitivät paraateja kotikaupungeissaan. Poliitikot ja sotaveteraanit pitivät puheita ja kiittivät voittamastaan rauhasta.
V. 1938 siitä tuli virallinen pyhäpäivä, 20 vuotta sen jälkeen kun sota oli loppunut. Vuosi sen jälkeen kun toinen maailmansota oli alkanut, mutta ennen kuin sota oli ohi, jatkettiin juhlimista 11.11.
Juhlaa alettiin juhlimaan Veterans´Day nimellä sen sijään, kunnioittaakseen kaikki sotaveteraaneja. Kello 11.00 ko. päivänä monet amerikkalaiset hiljentyvät kunnioittamaan ajatuksissaan niitä, jotka taistelivat rauhan puolesta.
Vietnamin sotaan osallistumisen jälkeen, traditio USA:ssa on hieman muuttunut. Vähemmän paraateja ja marsseja. Veteraanit kokoontuvat Washington D.C:n Vietnam Veteran Memorial-muistomerkin äärelle.

Amerikkalainen high school

Christmas Day

Juhlitaan 25.12. USA:ssa niin kuin Suomessa joulupukilla on tärkeä merkitys. Joulukoristelut ja lamput kuuluvat myös traditioon. Ei ole epänormaalia, että amerikkalaiset aloittavat joulukoristelut jo pian kiitospäivän jälkeen. Omakotitaloissa asuvilla on usein hemaisevia koristeluja ja joulupukki ja porot katolla eivät ole epätavallinen näky. On vaikeaa olla virittäytymättä joulutunnelmaan.
”Going home for Christmas…” on pakko amerikkalaisille.
Jouluaattona on tärkeää käydä kirkossa. Jeesus-lapsen syntymä ja erilaiset joululaulujen laulaminen ovat keskeisiä.
Joulupöytä muistuttaa pitkälti kiitospäivän tarjoiluja. Kalkkunaa, kinkkua, perunaa ja piirakkaa. Suuret jälkiruoat ja uunituore kotona leivottu leipä ovat myös osa perinnettä. Perinteet vaihtelevat perheittäin, riippuen mistä he ovat kotoisin. Joululahjat ja kaikki muu jouluun liittyvä ovat tietenkin osa joulua.

Tilaa vaihto-oppilasesite

New Year’s Day

Firas 1 Januari. Precis som i Sverige är nyårsdagen en röd dag och själva festligheterna sker på Juhlitaan 1.1. Niin kuin Suomessa uudenvuoden päivä on pyhäpäivä ja juhlinta tapahtuu uudenvuodenaattona 31.12. USA:ssa on usein tapana, että vierailla on maskit kasvojen suojana ja ne otetaan pois vasta puolenyön aikaan.
TV:llä on iso rooli juhlinnassa. Useimmat kanavat näyttävät lähetystä Times Squarelta New Yorkista, jossa tuhannet ihmiset joka vuosi kerääntyvät perinteen mukaisesti aloittamaan ajan laskemisen. Jätti-iso valaistu pallo hiljalleen laskeutuu alas ja kaikki yhdessä ottavat vastaan uuden vuoden.
Amerikkalaiset usein vierailevat ko. päivänä perheen, ystävien ja naapurien luona. Erilaisia amerikkalaisen jalkapallon otteluita pelataan myös eri puolilla maata. Rose Bowl Kaliforniassa, Orange Bowl Floridassa, Cotton Bowl Texasissa ja Sugar Bowl Lousianassa ovat vain muutamia esimerkkejä.
Uuden vuoden lupaukset ovat myös yleisiä amerikkalaisille, mutta niin kuin Suomessakin, ne on usein unohdettu jo 2.1.

Tilaa vaihto-oppilasesite

Martin Luther King’s Day

Juhlitaan tammikuun kolmantena maanantaina. Joulukuussa v. 1955 Martin Luther King, Jr. oli juuri väitellyt teologian tohtoriksi. Hän muutti Montgomeryyn, Alabamaan ja aloitti saarnaamaan baptistikirkossa. Hän pian huomasi, että monissa eteläisissä osavaltioissa tummaihoisten täytyi istua bussin takaosassa. Dr. King tiesi, että tämä oli vastoin lakia ja järjesti suuria boikotteja Montgomeryn busseja vastaan. Kaikki, tummaihoiset ja valkoiset olivat erottelua vastaan ja kieltäytyivät käyttämästä paikallisia busseja. Tämä johti pidätyksiin ja joissain tapauksissa vankilaan.
382 päivää boikottia ja korkein oikeus myönsi, että Alabaman erottelu oli perustuslakia vastaan.
Martin Luther King jatkoi aktiivisesti kampanjointia tummaihoisten erottelua vastaan. V. 28.8.1963 hän piti kuuluisan puheensa Washingtonissa, jota nyt kutsutaan nimellä ”I have a dream”.
V. 1968 MLK murhattiin Memphiksessä, Tennesseessä. Suru maailmalla oli suurta, koska mies, joka symbolisoi rauhaa ja oikeuksia kaikille, oli poissa.
Taistelu vapautta kohden jatkui sekä valkoisten että tummaihoisten parissa.
Maanantaina 20.02.1968 juhlittiin ensimmäistä MLK-päivää. Ensimmäinen pyhäpäivä afroamerikkalaisen muistolle.
Koulut, toimistot ja valtiolliset instituutiot ovat kiinni Martin Luther Kingin muistolle ko. päivänä.

Amerikkalainen high school

President’s Day

Juhlitaan helmikuun kolmantena maanantaina. Vuoteen 1971 asti sekä 12.02 (Abraham Lincolnin syntymäpäivä) ja 22.02 (George Washingtonin syntymäpäivä) olivat kansallisia pyhäpäiviä. USA:n presidentti Richard Nixon v. 1971 muutti juhlinnan yhdelle päivälle. Hän antoi sille nimeksi President’s day ja päätti, että sitä juhlitaan helmikuun kolmantena maanantaina joka vuosi. Kyseisenä päivänä kunnioitetaan kaikkia USA:n entisiä presidenttejä.

Amerikkalainen high school

Memorial Day

Juhlitaan toukokuun viimeisenä maanantaina. Tänä päivänä juhlitaan niitä amerikkalaisia sotilaita, jotka ovat menehtyneet, mutta myös niitä, jotka ovat selvinneet sodasta.
Se alkoi paikallisena juhlintana Waterloossa, NY v.1866. He kunnioittivat sotilaita, jotka olivat kuolleet etelän ja pohjoisen välisessä sisällissodassa.
Nykyään kyseisenä päivänä kunnioitetaan kaikkia niitä miehiä ja naisia, jotka ovat menehtyneet sodassa, mutta myös niitä jotka tavalla tai toisella kuolivat maansa puolesta. Tänä päivänä tulisi ajatella ja muistaa. Monet käyvät tuttujen ja perheiden haudoilla.
Ko päivänä presidentti tai varapresidentti pitää puheen kansalle ja laskee seppeleen tuntemattomien sotilaiden haudalle.
Jotkut etelän osavaltiot juhlivat Memoral Daytä toisena päivänä, koska heillä on toinen mielipide siitä milloin sisällissota päättyi.

Tilaa vaihto-oppilasesite

Independence Day

Juhlitaan 4.7. Itsenäisyysjulistus virallisesti laadittiin kongressin asettaman valiokunnan avulla 4.7.1776. United Colonies perustettiin. Kaksi kuukautta myöhemmin nimi muutettiin, United States.
Boston tea party v. 1776 oli yksi niistä tapahtumista, joka johti muutokseen. Iso-Britannian omistamat teeyritykset Intiassa menettivät paljon rahaa. Estääkseen saman tapahtumasta, säädettiin vero v.1773, joka koski kaikkea myytyä teetä Yhdyskunnassa. Bostonilaiset eivät pitäneet tästä ja Samuel Adams eturivissä, he pukeutuivat intiaaneiksi ja sysäsivät laatikkokaupalla teetä mereen satamassa. Tämä johti useisiin taisteluihin kahden osapuolen välillä.
Sota rauhan ja itsenäisyyden puolesta jatkui v. 1778 ja siitä lähtien 4.7. on ollut virallinen juhlapyhä.

Amerikkalainen high school

MIKSI educatiUS?

Lukiovaihto on suuri intohimomme. Me Educatiuksella keskitymme vain vaihto-oppilasohjelmiin ja käytämme kaiken energiamme ja asiantuntemuksemme niihin. Tämä antaa meille mahdollisuuden tarjota vaihto-oppilaillemme ja heidän vanhemmilleen ensiluokkaista palvelua, tietoa ja kokemusta sekä laajan ohjelmatarjonnan.

Aito sitoutumisemme näkyy entisten oppilaiden arvioissa – yli 95 % vaihto-oppilaista ja vanhemmista suosittelee meitä (2021), mikä tekee meidät erittäin iloisiksi.

Aloita suunnittelu