Kysymyksiä ja vastauksia

Usein kysyttyjä kysymyksiä vaihto-opiskelusta

Olemme koonneet tähän oppilaiden ja vanhempien usein esittämiä kysymyksiä vaihto-opiskeluun liittyen. Ellet löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa meihin yhteyttä lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen info@nordics.educatius.org tai soittamalla numeroon 010 321 1930.

Kuinka kauan ennen suunniteltua lähtöä vaihto-opiskeluohjelmaan pitää hakea?

Mitä aikaisemmassa vaiheessa haet, sitä parempi mahdollisuus on tulla valituksi vaihto-oppilaaksi. Suurin osa oppilaista hakee ohjelmaan 10–12 kuukautta ennen lähtöä, mutta suurimpaan osaan kohdemaista voi hakea vielä 4–5 kuukautta ennen lähtöä. Ensimmäisen yhteydenoton voit lähettää täältä.

Mitä tapahtuu lähetettyäni yhteydenottopyynnön?

Kutsumme sinut haastatteluun. Haastattelu on tärkeä osa hakuprosessia mutta ei vielä sido sinua mihinkään. Haastattelun aikana haluamme tietenkin kuulla, miksi haluat lähteä vaihto-oppilaaksi, ja samalla kartoitamme yhdessä juuri sinulle sopivimman vaihto-ohjelman toiveittesi perusteella. Lyhyen ajan kuluttua haastattelusta saat tietää, onko sinut hyväksytty vaihto-oppilasohjelmaan. 

Kuinka hyvä kielitaito vaihto-oppilaalla pitää olla?

Kaikkien vaihto-oppilaaksi hakevien tulee olla opiskellut englantia vähintään 3 lukuvuotta, ja arvosanojen tulee olla vähintään 7. Jos vaatimukset eivät täyty, voit kuitenkin olla meihin yhteydessä, niin voimme kartoittaa mahdollisuuksiasi lähteä vaihtoon. 

Kielivaatimukset muissa kuin englanninkielisissä maissa vaihtelevat, joissakin maissa aiempia opintoja maan kielessä ei vaadita ollenkaan, toisissa maissa voidaan edellyttää vähintään kahden lukuvuoden opintoja kohdemaan kielessä jo hakuvaiheessa. Kielivaatimuksista löydät lisää tietoa jokaisen kohdemaan omassa maaesittelyssä tai kysymällä meiltä suoraan.

Voinko valita missä päin kohdemaatani tulen asumaan?

USA:n, Ranskan, Espanjan, Irlannin ja Iso-Britannian ohjelmissa tarjoamme lisämaksusta aluetoiveita, jolloin voit toivoa missä päin maata vietät vuotesi. Aluetoiveita on rajoitetusti, joten haethan ajoissa. Aluetoiveissa on joitakin ehtoja, jotka tulee täyttyä, esimerkiksi arvosanojen ja kielitaidon suhteen. 
Aluetoivepaikkojen lisämaksu peritään vain siinä tapauksessa, että toive toteutuu. 

Lue lisää aluetoiveista kohdemaiden omilta sivuilta. 

Haluaisin asua kaupungissa. Voinko toivoa, että minulle haetaan vain kaupunkisijoituksia?

Joissakin ohjelmissa tarjoamme lisämaksullisia aluetoivepaikkoja suurkaupunkien läheisyydestä. 

Jos sinulle on hyvin tärkeää päästä lähelle suurta kaupunkia, sinun kannattaa tutustua Select High School -ohjelmaan, jossa oppilailla on enemmän valinnanvapautta kuin perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa. Tarjoamme Select-ohjelmaa USA:ssa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Mistä tiedän, olenko hyvin valmistautunut vaihto-oppilasvuottani varten?

Tulet saamaan Educatiukselta paljon tietoa ennen matkaasi. Get Ready -tapaamisten ja kirjallisen tiedon lisäksi sinut ja vanhempasi kutsutaan yhteiseen valmennustilaisuuteen ennen lähtöäsi. Olemme tukenasi myös ennen vaihtoa ja autamme sinua valmistautumaan! 
 

Miksi perhe haluaa ottaa vastaan vaihto-oppilaan?

Isäntäperheinä on monenlaisia perheitä. Heitä yhdistää kiinnostus vieraita kulttuureja kohtaan ja halu jakaa oma elämä ulkomaalaisen vaihto-oppilaan kanssa yhden lukuvuoden ajan. Isäntäperheesi valitsee sinut. He eivät ole mukana vaihto-oppilastoiminnassa taloudellista etua tavoittelemassa, vaan he satsaavat lukuvuoteesi ulkomailla tarjoamalla sinulle kodin ja ruoan. Isäntäperheesi odottaa sinun tekevän parhaasi ollaksesi osa perhettä. Monessa maassa vaihto-oppilaskulttuurilla on pitkät perinteet, jonka takia vaihto-oppilaan kutsuminen perheeseen tuntuu siellä ihan tavalliselta asialta. 

Mitä tapahtuu, jos en pidä isäntäperheestäni?

Lukuvuoden aikana ehtii tapahtua kaikenlaista, ja koet varmasti myös hetkiä, jolloin sinun ja isäntäperheen tuntuu olevan vaikea ymmärtää toisianne. Paikallisedustajasi, kohdemaan toimisto sekä Educatius täällä Suomessa ovat apunasi, jos näyttää siltä, että yhteiselämä isäntäperheen kanssa ei ota sujuakseen. 
 

Kuinka isäntäperheet valitaan?

Isäntäperheet käyvät läpi hakemusprosessin, johon kuuluu hakemuspaketin täyttämisen lisäksi perheenjäsenten haastattelu isäntäperheen kotona ja aikuisten perheen jäsenien rikosrekisteriotteiden tarkistus. Hakemus käydään tarkoin läpi, ja jos perhe katsotaan sopivaksi, heidät hyväksytään isäntäperheeksi. 

Mitä tapahtuu palatessani takaisin kotiin?

Kutsumme sinut kaikkien palanneiden vaihto-oppilaiden yhteiseen tapaamiseen. Saat tietoa erilaisista työmahdollisuuksista Educatiuksella. 

Mitä ohjelmahintaan sisältyy?

Hintaan sisältyy muun muassa meno-paluulennot isäntäperheesi luo ja takaisin kotimaahan, sijoitus isäntäperheeseen, paikallinen koulupaikka, lähtövalmennuksia, Soft Landing Camp eli maahantuloleiri jokaisessa kohdemaassa. Hätäpäivystys sekä kohdemaassa että Suomessa, paikallisedustaja kohdemaassa ja oma yhteyshenkilö Suomessa.  

Lue lisää:  
Classic- ja Select-ohjelmat

Mitä lisäkustannuksia voi tulla?

Taskurahat eivät sisälly ohjelmahintaan. Taskurahaa tarvitset noin 250-300 euroa kuukaudessa. Koululounaat, mahdollinen koulupuku tai henkilökohtaiset matkat/retket eivät sisälly hintaan. Rokotukset, terveystarkastus ja viisumi tulee kustantaa itse. 

Minkälaisen vakuutuksen tarvitsen?

Vakuutus on kaikille vaihto-oppilaille pakollinen. Vähimmäisvaatimukset vakuutukselle on kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus, sekä vastuuvakuutus. Suosittelemme Educatiuksen kautta ostettavaa vaihto-oppilaille räätälöityä vakuutusta. Vaihto-oppilasvakuutuksen kautta saat myös 24/7-vakuutustuen, jonka avulla sinun ei tarvitse itse selvittää kuinka toimia, vaan saat asiantuntevaa apua kohdemaasi vakuutuskäytännöt tuntien. Joihinkin kohdemaihin voi hankkia oman vakuutuksen. Ennen lähtöä saat kattavan vakuutuskoulutuksen, jossa käymme läpi kuinka käyttää vakuutusta ulkomailla. Lisää vakuutustietoja täältä

Voinko harjoittaa urheilulajiani vaihdon aikana?

Kerro hakemuksessa harrastuksistasi, joita haluaisit vaihto-oppilasvuotesi aikana jatkaa. Koulujen ja paikkakuntien tarjoamat harrastusmahdollisuudet vaihtelevat paljon, joten emme voi luvata täysin varmasti, että pääset harjoittamaan omaa lajiasi, mutta toiveesi lähtee joka tapauksessa kohdemaahan. 

Jos sinulle on ehdottoman tärkeää saada harjoittaa vakiolajiasi myös ulkomailla oleskelun aikana, etenkin tietyllä tasolla, tutustu Select High School -ohjelmaan, jossa oppilaalla on enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa. Select-ohjelmaa tarjoamme USA:ssa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Voinko lähteä vain lukukaudeksi?

Kyllä voit. Joihinkin kohdemaihin tarjoamme myös kolmen kuukauden vaihtojaksoja.

Voinko olettaa, että lukuvuosi ulkomaalaisessa koulussa korvaa täysin suomalaisen lukuvuoden?

Vaihto-oppilasvuotesi opinnoista voit saada joitakin kursseja suomalaisessa koulussa hyvitettyä, mutta tämä riippuu täysin omasta koulustasi. Kysy koulusi kurssihyvityskäytännöstä opinto-ohjaajalta tai rehtorilta hyvissä ajoin ennen vaihto-oppilasvuotta. 

Tulenko olemaan ainoa vaihto-oppilas koulussani?

On hyvin mahdollista, että olet ainoa Educatiuksen vaihto-oppilas koulussasi, mutta koulussasi saattaa olla vaihto-oppilaita muista maista ja/tai järjestöistä. 

Kuinka valitsen oppiaineet?

Koulussasi on opintoneuvoja, joka auttaa sinua lukujärjestyksesi kanssa. Joidenkin kohdemaiden tai vaihto-ohjelmien kohdalla voit valita tai toivoa oppiaineita jo hakuvaiheessa. Jos sinulle on tärkeää saada opiskella jotain tiettyä oppiainetta myös vaihdon aikana, tutustu Select High School -ohjelmaan, jossa oppilaalla on enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa. Select-ohjelmaa tarjoamme USA:ssa, Kanadassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Voinko itse etsiä isäntäperheeni ja osallistua Educatiuksen ohjelmaan?

Kyllä, mutta tietyin rajoituksin. Perhe ei saa olla edes kaukaista sukua sinulle, eivätkä he saa puhua äidinkieltäsi kotonaan. Vastaanottavan järjestön paikallisedustajan tulee asua kohtuullisen lähellä tuttavaperhettäsi. Tuttavaperheen tulee käydä läpi sama isäntäperheen hakuprosessi kuin muutkin isäntäperheet, ja silloin selviää, voidaanko heidät hyväksyä vaihto-oppilasohjelmaan ja tuleeko paikallinen koulu myöntämään sinulle vaihto-oppilaspaikan. 

Voiko lukioikäinen vaihto-oppilas saada opintotukea?

Saadakseen Kelan opintotukea tulee vaihto-oppilaalla olla ulkomailla vähintään 10 kurssia lukukaudessa. 
Käytännössä opintotuen saaminen on hankalaa, koska Suomen lukiot hyväksilukevat tavallisesti vain 5–10 ulkomailla suoritettua kurssia lukuvuodessa. 

Aloita suunnittelu