15:07 18th January 2016

Joulu Ranskassa

Joulukuu eteni hurjaa vauhtia, eikä mulla ollu yhtään joulufiilistä, vaikka joulukalenterista hävis suklaat päivä päivältä. Meillä laitettiin kuusi joulukuun alussa ja muutenki täällä alko ilmestymään teiden varsille, puihin ja taloihin välkkyviä jouluvaloja ja -koristeiita. Kävin Ikeasta ostamassa glögiä, piparitaikinaa ja kuuntelin joululauluja. Pari päivää ennen joulua tehtiin Marian ja Elisan kanssa riisipuuroa ja se haju alko jo herättelee mulle joulun.

Jouluaatto mummolassa

Jouluaattona söin riisipuuroa aamupalaks ja sit lähdin mun host-siskon kanssa mun host-sisarusten mummolle auttamaan järjestelyissä. Koristeltiin taloa, haettiin leivät ja kakku leipomosta, katettiin pöytä ja valmistettiin illallista. Muut mun host-perheeläiset tuli illalla ja alettiin syömään. Suomessa on mun mielestä niin selkeesti jouluruuat (joita ei syödä sit muuna aikana vuodesta), mutta täällä syödään vaan vähän runsaammin, esim paljon alkupaloja, ja tietenkin on jotkut perinteikkäät jouluruuat.

Syötiin siis paljon erilaisia alkupaloja, mm. kylmäsavulohta ja sit tämmönen ranskalainen hienous rasvan sisällä tehtyä ankanmaksaa. Sen pystyy nielemään, mutta ei oo kovin hyvää :D. Kohteliaana söin kuitenki sitä. Pääruuaks oli kalkkunaa, jonka sisällä oli uunissa paistettu ns lihakastike, jossa oli lihanpaloja ja kastanjoita yms. Niitä syötiin perunoiden kanssa ja se oli tosi hyvää!

Ranskalaisittain pääruuan jälkeen syötiin tietenkin juustoja, ja lopuks kakkua sekä mun leipomia pullia jälkkäriks.

Keskiyön joulupukki

Täällä joulupukki käy yleensä keskiyöllä ja sen jälkeen avataan sen tuomat lahjat. Mun host-perheessä on tapana, että lapset menee keskiyön aikaan ulos kattomaan, jos näkis joulupukkia lentämässä taivaalla tai menemässä johonkin taloon. Sinä aikana joulupukki on käyny tuomassa lahjat. Koska oltiin siellä ”mummolla” jouluaatto, niin avattiin kaks kertaa lahjoja. Kun kello läheni keskiyötä, mun host-pikkuveljet lähti sit ulos ja kun he tuli takas, niin avattiin jokainen kuusen vierelle ilmestyny lahja, mulla se oli hajuvesi.

Joulupäivänä syömistä ja rentoilua

Tultiin yöks kotiin ja yön aikana joulupukki oli käyny myös täällä. Aamulla herättiin avaamaan lahjat. Mä sain hosteilta yökkärin, aamutakin, hanskat, suklaata, ja zen-väritysvihkon, mun host-äidin kaverilta sormuksen ja lisäks sain muutaman paketin suomesta perheeltä ja kummeilta :).

Joulupäivänä sen jälkeen alettiin valmistamaan joululounasta ja alkupalat oli vähän erilaisia kun edellisenä iltana. Meillä oli iso veneen mallinen kulho täynnä mereneläviä: erikokoisia katkarapuja, ostereita ja paria eri meressä eläviä kotiloita ja mä maistoin jokaista!

Pääruuaks oli sit taas kalkkunaa, kastiketta, perunaa ja papupekonikääryleitä. Sen jälkeen oltiin jo niin täynnä, että jätettiin juustot välistä.

Pidettiin pikku lepotaukoa ja lueskeltiin kirjoja tai nukuttiin. Mun hostien serkku ja eno tuli myöhemmin iltapäivällä käymään, niin syötiin sit yhessä jälkkäriä. Loppu ilta oltiin vaan rauhassa ja käytiin pikku kävelyllä.

Kohti kevättä

Nyt on sitte joulu koettu ranskalaisessa perheessä, vaikka kaikki tää ei ihan tuntunu joululta. Joulu on niin perinteiden juhla, ja niiden puuttuessa se ei tunnu joululta, vaan joltain muulta juhlalta. Kuitenkin mulla se oli tosi onnellinen ja onnistunu.
Loman jälkeen oon ollu taas jo viikon koulussa ja kuten arvata saattaa ekat päivät olin tosi väsyny, mutta loppuviikkoa kohden pääsin jo koulurytmiin kiinni.

-Hilla

Hilla Nantesin

Hilla Nantesin

Ranska

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.