13:47 14th December 2015

 Kohdemaana Australia

Australiassa moni asia on erilaista, mikä ei ole ollenkaan huono asia! Listasin 18 asiaa, joita olen viiden kuukauteni aikana huomannut.

1. Ötökät

Australia on täynnä monenmoisia öttiäisiä, käärmeitä, sammakoita ja hämähäkkejä. Niitä voi löytyä sängystä, vaatteista, tietokoneen näytöltä (todella ärsyttävä, kun koittaa katsella Netflixiä!), suihkusta, lavuaarin alta, pöntöstä (tämä oli torakka, hieman pelotti pissata), kaikkialta!

Mutta älkää silti pelätkö, niihin tottuu yllättävän nopeasti ja niiden kanssa oikeasti oppii elämään. Enää yhdeksän hämähäkkiä huoneen nurkissa, tai rupisammakko lattialla ei saa minua totaalisen paniikin valtaan. Ja jos pitää huolen siitä että huonetta tuulettaessa ei jätä valoja päälle, välttyy monelta pikkuötökän murhalta. Tämä on ollut minulle vaikea muistaa, ja siksi iltaisin tietokoneen näyttö näyttää enemmän eläintarhalta, kuin netflixiltä …

P.S. Hyvä vinkki päästä eroon hämähäkeistä on imuroida ne!

2. Vasemmanpuoleinen liikenne

Täällä moni asia kuin liikenne on päinvastoin, esimerkiksi valokatkaisijat, liukuportaat, ovensaranat (saranat siellä, missä suomessa ovenkahva) ja pelkääjänpaikka.

3. Vaihtarikilot

Noh, ruoka on maistunut ainakin minulle. On niin paljon uutta maistettavaa ja mutusteltavaa, että välillä kontrolli katoaa täysin. Vaihtarikiloja on siis kertynyt, mutta siitä ei kannata ottaa liikaa stressiä, oikeasti. Vaihdossa ollaan vain kerran ja ainakin minulle pääasia on, että olo on hyvä.

Australiassa ruoka on rasvaisempaa, sitä on enemmän ja roskaruoan markkinointi on massiivinen. Minulle kroppa pisti pari kuukautta sitten stopin päälle, liikaa sokeria, rasvaa ja epäterveellistä mössöleipää. Muutin hieman ruokailutapoja ja ostin marjoja, kreikkalaista jogurttia, kaurahiutaleita sekä ruisleipää ja olo muuttui täysin! Aina ei voi tietenkään itse vaikuttaa siihen mitä syödään illalliseksi tai lounaaksi, mutta se vain on hyväksyttävä ja oikealla asenteella pääsee pitkälle!

Kaikista ihaninta huomata on se, että Suomessa perfektionistiin taipuvana persoonana muutama lisäkilo olisi ollut ihan katastrofi, mutta täällä elämällä tuntuu olevan hieman eri prioriteetit, kuin vatsamakkaroiden määrä.

4. Ruoan tarjoileminen

Täällä on tapana, ettei ruokaa illallisella oteta itse, vaan äiti annostelee ruoan jokaiselle. Lisää saa kyllä ottaa, eikä kaikkea tarvitse syödä jos ei jaksa!

5. Small talk

 Tämä on yksi ihanimmista asioista täällä, ja monessa muussakin maassa! Ennen kuin lähdin, en edes kunnolla tiennyt mitä on small talk! Nyt se on kuitenkin aivan normaalia ja ’’How are you’’ kuuluu miltei aina kun moikataan, myös puolituntemattomilta ja monesti siihen vastataan nopeasti, että ’’good thanks, you?’’.

Aluksi tämä oli vaikeaa, ja teki mieli kertoa koko päivän suunnitelmat ja puuhailut, enkä pystynyt tuohon ’’kävelen ohitsesi ja vaihdan samalla kuulumiset’’ small talkkiin. Ruokakaupassakin myyjälle jutellaan kuin vanhalle tutulle ja voi että, se on niin mukavaa!

6. Hanat

 Monissa kodeissa kuuma- ja kylmävesihana on erikseen, mutta tähän tottuu nopeasti!

7. Aurinko

Australiassa on miltei mahdotonta olla ruskettumatta. Myös palaminen on todella helppoa, joten aurinkorasva on perusrasva koulukassissa. Alussa, vaikka täällä oli vielä talvi, täytyi mun lisätä aurinkorasvaa kasvoille muutaman kerran päivässä. Baby oilia ei siis tarvitse, eikä kannata käyttää, Australian auringon UV-indeksi on maailman voimakkain. Kun Suomen keskikesän UV-indeksi on 4-6 niin täällä se on 12-14. Auringonpistoksen saaminen seitsemältä aamulla ei siis ole mahdottomuus (koettu!).

8. Aussie slang

A bloke, Macca’s, Ridgy Didgy, heaps, a mate, arvo, Mondy, cya, outback, swimmers, a lounge room, fortnight, a bogan, bush, thongs, fair dinkum, chemist/drug store, a wanker… Näitä slangisanoja löytyy laidasta laitaan!

[translations: a guy, McDonald’s, original/good, a lot, a buddy, afternoon, Monday, See you later, a barren lands, swimsuit/bikinies, living room, once every two weeks, juntti, frosty-area/middle of nowhere, fliplops, true, pharmacy, a ridiculous person]

9. Myrskyt

Mietin, että jätän tämän välistä, mutta päätin sittenkin laittaa, sillä taas myrskyää. Ja kun täällä myrskyt ei ole mitään pientä tihrutusta vaan nämä ovat ihan kunnon kaatosadetta tiheineen ukkosine ja salamoine. Tästä mielenkiintoisen tekee se, että myrskyt ovat nyt viimeisen kuukauden olleet ihan normaaleja. Minua kyllä varoiteltiin, että kesällä sitten tulee vähän enemmän myrskyjä, mutta emmä tällaista osannut aavistaa! Sähköt just menivät, jes.

10. Suunnittelun suurkansa

 Kaikkea suunnitellaan, mutta paljon suunnitelmista jää myös toteutumatta. Suunittelmat saattavat peruuntua ihan viime tipoilla, joten tähän ainakin mulla oli suomalisena paljon totuttelemista!

 

11. Koko

 Australian koko tuli ainakin minulle yllätyksenä, vaikka tiesin että iso maahan tämä on. En silti olisi ajatellut, että Sydneystä Perthiin lentää 5 tuntia, tai Alice Springsistä Ulurulle ajaa viisi tuntia.

12. Laidback asenne

 Australiassa yleinen elämänasenne on ihanan rento. Moni nuorista kyllä työskentelee ja tekee työnsä hyvin, mutta sitä ei oteta liian vakavasti. Pointsit sille, ettei työ ole elämän ykkösprioriteetti!

13. Erot kaupungin ja maaseudun välillä

Massiiviset. Menin pelkäksi viikonlopuksi miljoonakaupunki Sydneyyn ja eron huomasi kaikkialla. Suurkaupungissa huomaa Australian monikulttuurillisuuden, kun taas täällä minun kaupungissani en ole nähnyt yhtäkään Burqaan pukeutunutta naista.

Tämä näkyy myös ihmisten avoimuudessa erilaisuutta ja juuri esimerkiksi uskontoja kohtaan. Maaseudulla taas elämänasenne on jotenkin rennompi ja se näkyy esimerkiksi siinä, ettei täällä ole ihmeellistä kulkea kaupassa paljain jaloin. Bootsit, Cowboy-hatut, ja country-musiikki ovat suosittuja ja normaaleja asioita täällä maalla.

14. BBQ

Bbq, bbq, bbq, paljon barbeque, paljon makkaraa ja pihviä! Grillaus on täällä hyvin lähellä sydäntä.

15. Kahvi

 Melkein kaikki kahvi on pikakahvia, latteja, cappucinoja tai muita ’’luksuskahveja’’.

16. Koulupuvut

Australiassa käytetään koulupukua, ja se sekä sen säännöt vaihtelevat kouluittain. Minun koululla on yllättävän mukava koulupuku ja säännöt sen suhteen suhteellisen rennot.

17. Pesukone, joka ei ole itsestäänselvyys

 Tämä tuli minulle tosiaan yllätyksenä, että pesukone ei välttämättä kuulu keittiön perusvarustoon. Pesukoneet kuluttavat paljon vettä, ja monessa paikassa on vedenkäyttörajoituksia, joten varaudu tiskaamiseen! Nyt osaa arvostaa vettä, ja pesukonetta.

18. Kokolattiamatot

 Näitä ei välttämättä enää uusimmissa taloissa ole, mutta monissa kodeissa kokolattiamatot koristavat lattioita. Ei ole myöskään ihmeellistä kävellä kengillä sisällä.

Maria on yksi Exploriuksen bloggaajista Australiassa. Haluaisitko sinäkin lähteä lukiovaihtoon Australiaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Australiassa olisi.

Maria New South Walesissa

Maria New South Walesissa

Australia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.