10:50 11th July 2015

High school elämää Australiassa

Hei ihana suomalainen.

Yli kaksi kuukautta jo vierähtänyt Ausseissa ja paljon on tapahtunut! Elämä täällä alkaa jo tuntua aivan normaalilta ja välillä ihan unohtaa, että mitä ihmettä, oon 15 000 kilometrin päässä Suomesta. Ensin kaikki, eläimet, luonto ja ilmasto, ihmiset ja heidän elämäntapansa oli niin uutta, ja nyt se tuntuu aivan normaalilta!

Tän postauksen aiheena on koulu Australiassa. Kouluja Australiaan mahtuu paaaaljon, joten kaikki eivät tietenkään ole ollenkaan samanlaisia, kun tää koulu mitä mä olen käynyt. Tämä on kuitenkin mun kokemukseni aussi High Schoolista!

Yhteishenki

Paras asia mitä oon koulussa huomannut, on yhteishenki. Se on aivan mahtava! Opettajat ja oppilaat ovat kuin kavereita keskenään, ja 18-vuotiaat voivat hyvin pelailla 13-vuotiaiden kanssa välitunnilla. Kouluni, Kyogle High School, on aika pieni koulu ja oppilaita on noin 500. Samaa koulua käydään vuosiluokalta 7 vuosiluokkaan 12. Itse olen nyt vuodella 11 ja kesäloman jälkeen siirrymme vuodelle 12! Samalla vuositasolla mun kanssa on noin 90 oppilasta.

Tavallinen koulupäivä

Joka päivä koulua on 9.00-15.30. Kouluun matkustan Host-äidin tai –siskon kyydillä tai koulubussilla. Koulubussi on ilmainen ja matka ei sillä kestä kuin kymmenisen minuuttia! Monilla oppilailla kun koulumatka bussia kestää puoli tuntia, sillä välimatkat täällä ovat pitkiä. Koulupäivän aikana on kaksi välituntia. 15 minuutin välitunti ja puolen tunnin ruokatauko.

Koulussa ei siis ole kouluruokaa, vaan oppilaat ottavat kotoa eväät, tai sitten ostavat kanttiinista jotain syötävää. Itse otan omat eväät kotoa, ja yleensä se on kanasalaatti/täytetty voileipä ja hedelmiä. Monilla nuorilla lounas koostuu muffineista, kekseistä, sipseistä ynnä muusta sellaisesta ja ruokabrändit oikein markkinoivat näitä epäterveellisiä eväitä valmistamalla minikokoisia sipsi- ja keksipusseja otettavaksi kouluun…

Koulupuku

Se mikä on yhteistä kaikille kouluille Australiassa, on koulupuku. Koulupuku ja säännöt sen suhteen vaihtelevat todella paljon ja mun koulu on melko rento koulupuvun suhteen. Meidän koulun koulupukuun kuuluu hame/mustat shortsit tai housut. Shortsien ja housujen ei tarvitse olla koululta, riittää kun ne ovat mustat. Lisäksi pakollinen on koulupaita, joita on kaksi erilaista. Sitten on vielä urheilupaita, jota pidetään urheilupäivänä eli keskiviikkona.

Kenkinä saa olla mitkä vaan kengät. Joskus joillakin oppilailla on koulussa vaan normaalit siniset farkut tai oma paita, ja niistä kyllä huomautellaan välillä. Mutta niin, koulupuku riippuu todella paljon koulusta, ja tiedän esimerkiksi kouluja, joissa koulupuku on suunniteltu sukkia myöten! Oppilaat joutuvat siis maksamaan koulupuvusta ja esimerkiksi koulupaita maksaa meidän koulussa $25. Itse sain koulupukuni ilmaiseksi, mikä oli todella mukava ele koululta!

 

 

Oppiaineet

Oppiaineina mulla on Hospitality (vähän kuin köksää), Sport, Lifestyle & Recreation (liikunta), Commynity & Family Studies, English, Math ja Senior Science (vähän kuin biologia). Kaikille oppilaille pakollinen oppiaine on englanti ja oppiaineita on vähintään oltava viisi. Oppitunnit kestävät 50 minuuttia ja ovat paljon rennompia verrattuna Suomeen, eikä kotiläksyjä tehdä koskaan. Ainakaan en ole koskaan nähnyt, että kukaan tekisi ja kun mä tein, niin kaikki nauroivat mulle, heh!

Tällä hetkellä koulussa on menossa koeviikko, ja mulla on kolme koetta, kokkauskoe, matematiikan koe ja liikunnan teoriakoe, takana. Yhteenkään kokeeseen en lukenut, ja ihan okei niistä kai selvisinkin! Keskiviikkoina urheilulajin valinneet oppilaat menevät harrastamaan omaa lajiaan kahdeksi viimeiseksi tunniksi, ja mulla lajina on ollut Netball. Nyt kesän tullessa netball kuitenkin loppuu ja mun uusi laji on water polo!

Muuta mukavaa

Koulu järjestää paljon tapahtumia, ja kaikki ovat olleet tosi kivoja! Parhain tapahtuma on ollut Socialit, jotka olivat vuosiluokan 12 järjestämät pippalot koululla. Koko ilta meni tanssiessa ja fiilis oli ihan mahtava, kun kaikki tanssivat ihan täysillä dj:n soittaessa hyvää musiikkia!

On ollut myös uni-päiviä, missä meille on esitelty erilaisia yliopistoja ja annettu paljon neuvoja, mitä tehdä ja minne suunnata koulun loputtua. Päivät ovat tosi hyviä ja antavat todella infoa siitä, minne voisi mennä. Mulle niistä ei kyllä ole todellista hyötyä paljon ollut, mutta paikallisille kyllä! Lisäksi koulu järjestää välillä näytelmiä ja välillä koulun bändi soittaa musiikkia välitunnilla.

Tälläinen on siis mun kouluni Australiassa ja tykkään siellä käymisestä! Välillä tulee kyllä ikävä Suomen koulua ja ilmaista, lämmintä kouluruokaa, ahhh. Koittakaa siis nauttia siitä ja alkavasta syksystä, pimeydestä huolimatta. Mä nautin täällä mun alkavasta kesästä ja kuumenevista päivistä!

Maria on yksi Exploriuksen bloggaajista Australiassa. Haluaisitko sinäkin lähteä lukiovaihtoon Australiaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Australiassa olisi.

Maria New South Walesissa

Maria New South Walesissa

Australia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.