13:56 16th November 2016

MaorikulttuuriMaorikulttuuri

Maorihistoriaa

Kia ora! (Terve!)

Uuden-Seelannin alkuperäiskansa, maorit, on Uudessa-Seelannissa iso osa kulttuuria ja tavallista elämää. Maorit ovat alun perin Polynesiasta, ja he saapuivat Uuteen-Seelantiin 1300-luvulla. Maorien määrä väheni 1700-luvun lopussa, kun eurooppalaiset saapuivat Uuteen-Seelantiin. Eurooppalaiset toivat mukanaan vieraita sairauksia ja sotaa. Maoreilla on edelleen suurempia vaikeuksia kuin eurooppalaistaustaisilla. Heillä on suurempi riski työttömyyteen, perheväkivaltaan ja itsemurhiin.

Maorikulttuurin tilanne nykyään

Tällä hetkellä Uudessa-Seelannissa on voimakas maoriliike, joka pyrkii elvyttämään maoriperinteitä ja -kieltä, sekä voimistamaan maorien identiteettiä. Siten maorikulttuurista on tullut näkyvä osa tavallista arkea. Maorien asemaa pyritään jatkuvasti parantamaan! Kia ora on vakiintunut tavalliseksi tervehdykseksi, monesta linnusta (esim. Kiwi ja kuvassa oleva Tui) ja useista paikoista käytetään maorinkielistä nimeä. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista käytetään usein nimeä Aotearoa, pitkän valkoisen pilven maa. Useimmilla pienemmillä kaupungeilla on maorinkielinen nimi! Aluksi oli haastavaa puhua englantia ja laittaa maorinkielinen kaupunki samaan lauseeseen. Telkkarissa on maorinkielinen kanava, ja englanninkielisellä kanavalla tulee maoriksi uutisia.

Miten maorikulttuuri näkyy vaihtarin elämässä?

Koulussa nuoremmat ikäluokat lausuvat oppitunnin aluksi rukouksen maoriksi (karakia) ja yhdeksäsluokkalaiset kokeilevat maoria oppiaineena. Mun koulun oppilaat on jaettu neljään tupaan, jotka on nimetty puiden maorinimien mukaan (kauri, totoro, matai ja rimu). Tupien välillä on paljon kilpailuja, joista yhtä pääsin seuraamaan: Hakakilpailu. Haka on maorien sotatanssi. Siinä ilmeillä, varsinkin silmiä pullistamalla ja kieltä näyttämällä, yritetään pelottaa vastustajaa. Koulussa on ryhmä, joka harjoittaa kapa hakaa, eli maorien esittäviä taiteita. Kapa haka on sekoitus laulua ja tanssia. Useimmat laulut perustuvat eurooppalaistyylisiin melodioihin, ja jopa poplauluihin. Kapa haka on näyttävä esitys!

Mun pikkukaupungissa on maorityylinen patsas suojelemassa täällä asuvia ja yhden sillan molemmissa päissä on maoriveistokset. Mä ostin juuri maorikielen oppikirjan. Maoria lausutaan melkein samalla tavalla kuin suomea, eikä se aluksi ainakaan vaikuta vaikealta. Ei muuta kuin opiskelun iloa!

Maria New South Walesissa

Maria New South Walesissa

Australia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.