9:17 15th tammikuu 2020

Kesäloma – miten saada 3kk kulumaan?

Jos lähdet Uuteen-Seelantiin tai Australiaan Suomen lukuvuoden mukaisesti, tulee sulle väistämättä kesäloma eteen. Uudessa-Seelannissa se on senioreiden loppukokeiden takia jopa 3 kuukautta!

Miten niin pitkästä lomasta selviää vieraassa maassa?

Kokeiden aikana monella kaverilla ei ole aikaa hengata, sillä he keskittyvät opiskeluun ja monet aloittavat jo kesätyöt. Kannattaa silti kysyä rohkeasti kavereita kahville, shoppailemaan, kävelylle jne. Jos kuitenkaan et saa kavereita mihinkään, pidä itsesi kiireisenä!

Kesäloma on aikaa, jolloin muiden vaihtareiden tuntemisesta on hyötyä. Heidänkin kaverit ovat kiireisiä töiden ja koulun kanssa. Mä kävin muiden vaihtareiden kanssa muutaman kerran Aucklandissa päiväretkillä, ja tekee hyvää puhua kaikesta jollekin, joka tietää miltä vaihtarina olo tuntuu. Mä ehdin myös käydä barista-kurssilla, joka kesti kolme päivää. Se oli aivan ihana, ja opin paljon kahvista ja työnteosta kahvilassa.

Joulu ja uusivuosi

Jouluna perheen nuoremmat lapset on myös kesälomalla ja useimmat vanhemmat ottaa pari viikkoa vapaata, jolloin aika kuluu nopeemmin! Monet haluu näyttää vaihtareilleen kaikki eri joulun tavat, joten tekemistä varmasti riittää. On leivontaa, sukulaisten tapaamista, rannalla oleskelua, ja ihan yleisesti paljon ulkona oloa.

Kiwi-joulua vietetään sukulaisten kanssa, usein jonkun rantamökillä “bach”. Siellä syödään paljon pientä naposteltavaa ja grillataan päivä toisensa jälkeen.Pääset jouluna viimeistään maistamaan myös pavlovaa, uusi-seelantilaista marenkijälkiruokaa, jossa on marengin lisäksi kermavaahtoa ja hedelmiä.

Mun joulu ei ollut mitenkään hirveän perinteinen, sillä perheessä jossa olin joulun aikaan on italialainen vaihtari, joka italiassa opiskelee leipuriksi. Me tehtiin sen vaihtarin kanssa kahdestaan suurin osa ruoista ja päästiin siten näyttämään joulupöydässä sekä suomalaisia että italialaisia ruokia! Meillä oli tuplasti enemmän jälkiruokia kuin pääruokia, mutta kaikki tykkäsivät ruoista. Uusivuosi vietetään monesti myös perheen kanssa. Täällä ei saa itse ampua ilotulitteita, eli on aika hiljasta ellei mene isompiin kaupunkeihin.

Matkustaminen

Kesäloma on parasta aikaa matkustaa. Päiväretkiä voi tehdä ilman aikuisia, jos vain isäntäperheelle sopii. Usein kesä on se aika, jolloin isäntäperheellä on enemmän aikaa. He haluavat näyttää heidän lempipaikkansa lähistöltä, jonne eivät ole ehtineet viedä sua töiden ja koulun aikana.

Toinen tapa matkustaa on vaihtareille järjestetyt matkat. Mä ite olin kahen viikon matkalla Etelä-Saarella, ja se oli yks parhaista kokemuksista! Pääsin näkemään Etelä-Saarta parhaassa porukassa. Matkoja Uudesta-Seelannista järjestetään sekä Etelä- että Pohjois-Saarelle ja myös Ausseihin. Jenkeissä joululomalla ja muilla lomilla matkoja järjestetään mm. Kaliforniaan ja Havaijille.

Sammyn vinkit kesälomalle:

  • Tee lista asioista, joita sun alueella voi tehdä (voi olla vaikkapa kahvila, jota et ole testannut)
  • Aloita uus harrastus (esim. Maalaaminen tai leipominen)
  • Pyydä rohkeasti kavereita ulos!
  • Vietä laatuaikaa perheen kanssa
  • Lue ja/tai katso kohdemaasi kirjallisuutta/elokuvia
  • Opi uutta kieltä (esim. Uudessa-Seelannissa maori)
  • Lenkkeile/käy kävelyillä
  • Eksy! Eksyminen on paras tapa tutustua uuteen alueeseen
  • Ota paljon kuvia! Jälkeenpäin haluat todellakin muistoja pienistäkin tapahtumista

Toivottavasti saitte jotain irti mun kesälomavinkeistä!

Ensi kertaan,
Sammy

Sammy Aucklandissa

Sammy Aucklandissa

Uusi-Seelanti

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.