14:27 07th April 2017

Kulttuurierot vaihto-oppilaan silmin

Oon ollu Amerikassa jotain 3kk ja voin sanoa että oon muuttunu paljon luonteelta. Oon nykyään paljon sosiaalisempi ihmisten ympärillä. Amerikkalaisten ystävällisyys ja “small talk” tarttuu tosi nopeaa. Ei sitä ees välttämättä enää huomaa että alkaa puhumaan, koska se tullee jo automaattisesti. Se on varmaan tosi outoa alussa kun kaikki ihan tuntemattomat vaa kävelee vastaa ja kysyy miten voin ja mitä kuuluu, ja sitte ne vaa kävelee pois eikä oikein tiedä pitääkö vastata vai mitä kuuluu sanoa. Täällä se on vaan semmonen tapa puhua puolitutuille ja tuntemattomille tuosta vaan.

Amerikkalaiset on tosi ilosia luonteelta, joten ainaki mulle ujolle suomalaiselle tuli aluks ehkä vähän paniikki kun ei yhtään tienny mitä pitää tai kuuluu tehdä. Täällä on tärkeää vaan mennä mukaan ja olla rohkea että pääsee just tuosta alun sekavuudesta pois ja tottuu kaikkeen uuteen.

Amerikkalainen ruoka

Isoimmat erot Amerikan ja Suomen välillä on just varmaan ihmiset ja ruoka. Ihan sama mitä syöt Amerikassa niin siinä on jotaki joka tekee siitä tosi epäterveellisen. Esim salaattiin laitetaan aina lisäks jotaki joka tekee siitä yhtä epäterveellisen kun muista ruista. Rasvaa ja juustoa laitetaan kaikkiin ruokiin mihin se vaan sopii. Ja jos ostaa valmisruokaa niin siihen lisätään ite vielä juustoa enemmän mitä siinä jo valmiiks on. Kannattaa tosiaan olla tarkkana mitä täällä syö, koska pääsee helposti lihomaan huomaamatta.

Vaihto-oppilaan suosikkijuttuja USA:ssa

Amerikassa hyvä puoli on se, että kaikki on halvempaa. Pikaruuat on paljon halvempia kun Suomessa. Suomessa pikaruuat maksaa noin 5-10 euroa ja täällä ne maksaa noin 1-5 dollaria. Kaikki muu on myös paljon halvempaa esim elokuvaliput on täällä vaan jotain 5-7 dollaria kun Suomessa ne maksaa jotain 10-14 euroa. Vesipuistot ja huvipuistot on alle 30 dollaria koko päivän rannekeista. (riippuu varmaan mihin päin menee, koska tosi lämpimissä paikoissa niinku täällä Arizonassa on varmasti halvempaa kun on enemmän valintoja vesi- ja huvipuistojen välillä) ,mutta on paljon helpompaa keksiä tekemistä kavereitten kans kun ei tarvi olla paljon rahaa että voi tehdä jotakin.

Kiittämisen tärkeys

Täällä arvostetaan tosi paljon sitä että muistaa kiittää kaikesta ja muistaa olla tosi kiitollinen pienistäki asioista. Suomessa se ei ehkä oo niin justii jos unohtaa kiittää tai jos pitää asioita itsestäänselvyytenä, mutta täällä se on tosi iso juttu, ja amerikkalaiset ottaa sen pahalla ja ajattellee ettet välitä niistä yhtään. Sanat joita ite joudun käyttää täällä tosi paljon on just varmaan please ja thank you.

Kun Amerikkalaiset kyselee jotaki Suomesta nii kannattaa muistaa ettei kauheasti “kersku” tai vertaile asioita Amerikan ja Suomen välillä, oon huomannu että Amerikkalaiset on vähän liianki ylpeitä omasta maasta eikä mikään muu maa oo niitten mielestä parempi kun Amerikka nii ne saattaa vähän loukkaantua jos kauheasti vertaa vaa asioita mitkä on paremmin Suomessa ja mitä meillä on ja Amerikkalaisilla ei, nii ne vaa loppujen lopuks aattelee että miks ees lähin vaihtoon jos Suomella on kaikki mitä voi olla. Tarkotus on just se, että näkee millasta on asua erissä maassa jossa on ihan erilainen kulttuuri.

Venla Arizonassa

Venla Arizonassa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.