12:44 28th elokuu 2019

Select High School Arizonassa

Mun vaihto-oppilasvuosi Arizonassa on sujunut todella hyvin. Mä lähdin vaihtoon Exploriuksen Select-ohjelman kautta.

Select -ohjelma on yksi Exploriuksen neljästä vaihto-ohjelmasta ja tässä ohjelmassa opiskelija saa itse valita koulun ja sitä myötä kaupungin, jossa vaihtovuoden viettää. Vastaanottava järjestö ainakin Yhdysvalloissa Select-ohjelmalla on Educatius ja mun kokemuksella sanoen ne on hoitanut kaikki asiat sujuvasti ja mun local coordinator on kiinnostunut mun vuodesta ja tiedän että hänelle voin kertoa asiat, jos en halua niistä puhua mun isäntäperheen kanssa.

Miksi valitsin Select -ohjelman?

Mä päätin lähteä select-ohjelman kautta, sillä mulle oli tärkeetä se, että pystyisin täällä opiskelemaan niitä aineita mitä Suomessa painotan ja myös lähes samalla tasolla mitä Suomessa.

Mä pääsin itse valitsemaan kuusi ainetta, joita opiskelen koko vuoden ajan. Mä valitsin biologian, jossa ollaan menty aika samalla linjalla kuin Suomessa, urheilulääketieteen, jonka toinen lukukausi on yliopistotasoinen kurssi ja matematiikan, calculus AB, joka on yliopiston ensimmäisen vuoden matikka ja samaa aihetta mitä suomen lukion kakkosvuoden pitkämatikka käsittelee. Mä valitsin myös ranskan, jota suomessa olen opiskellut yhden vuoden, Yhdysvaltojen historian sekä englannin. Nämä kurssit on kaikki ollut tosi mielenkiintoisia ja melkeinpä samalla tasolla kuin suomessa opiskelisi.

Kursseja on siis koulusta riippuen valittavissa tosi laajalti. Yliopiston ensimmäisen vuoden kurssit joita Yhdysvalloissa pystyy suorittamaan jo lukiossa on samaa tasoa, jota opetus Suomen lukioissa on. Yleensä kouluissa on myös laaja tarjonta taiteista, teatterista ja musiikista, jos nämä aineet kiinnostaa.

Arizonaan osavaltiona mä päädyin, sillä halusin viettää mun vaihtovuoden jossain lämpimässä ja Arizona vaikutti tosi mielenkiintoiselta paikalta ihan Kalifornian vieressä.

Select High School -ohjelmassa perheille maksetaan kuukausittainen korvaus vaihto-oppilaasta, joka siis kattaa vaihtarista johtuvat ylimääräiset sähkö, vesi ja ruokakulut. Mun isäntäperheessä mä kuitenkin tunnen olevani ihan yhtä lailla perheenjäsen, vaikka perheelle kuukausittainen raha tulee.

Minkä takia sitten kannattaisi valita Select-ohjelma tavallisen sijaan?

Select-ohjelma takaa sen, että sä pääset itse opiskelemaan juuri niitä aineita jotka sinua itseä kiinnostaa, sellaisessa koulussa kun valitset. Osa kouluista on enemmän esimerkiksi taidepainotteisia ja osa kouluista panostaa enemmän urheiluun tai tieteisiin.

Select-ohjelman kautta on helpompi jatkaa amerikkalaiseen yliopistoon, jos niin kiinnostaa. Ainakin Yhdysvalloissa Educatius tarjoaa apua, jos on aikomassa hakea yliopistoon Yhdysvalloissa ja myös viisumi on helpompi uusia.

Select-ohjelman kautta on mahdollista päästä asumaan suurkaupunki alueelle. Yleensä vaihtarit sijoitetaan pienemmille paikkakunnille, mutta Selectin kautta lähdettäessä on mahdollisuus valita koulu suurkaupungista ja sen esikaupunki alueilta. Jotkut valittavissa olevat koulut ovat myös tosi kansainvälisiä ja niissä on paljon kansainvälisiä opiskelijoita, joidenka kautta on helppo saada ystäviä, myös IB-linjan opintoja on mahdollista opiskella osassa kouluista.

Veeran vaihtariblogi

Veeran vaihtariblogi

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.