8:00 08th February 2018

Kouluruoka

Stereotypiat vs.todellisuus

Tyypillinen stereotypia USA:n kouluruuasta on joko sellainen epämääräinen harmaa muusi ja kastike tai pizzaa tai muuta epäterveellistä ”roskaruokaa”. Se ei kuitenkaan ole ihan sellaista. Jokainen koulu on erilainen ja kouluruuan laatu ja määrä vaihtelee koulun koon ja sijainnin mukaan. Mun koulu on USA suhteessa melko pieni. Meillä on noin 800 oppilasta kun taas useimmissa kouluissa on 1 000 – 2 500 oppilasta, joten ihan hirveästi ei ole vaihtoehtoja.

Lounas koululta vai muualta?

Meidän koulussa juniorit ja seniorit (eli 11 ja 12 luokkalaiset) saavat poistua kampukselta, mutta freshmanit ja sophtmoret ei saa, joten ainakin heidän on pakko syödä koulun ruokalassa, mutta toki kaikki halukkaat saa siellä syödä. Ruokatunti kestää 30min, joten siinä ei ole kauheasti aikaa mennä minnekään super kauas. Mä syön yleensä koululla, koska se helpompaa ja halvempaa. Yleensä jos menen hakemaan lounasta koulun ulkopuolelta, mulla ei ole tarpeeksi aikaa syödä sitä kokonaan. Tosin kaikki opettajat antaa syödä tunnilla, joten se ei haittaa jos ei ehdi syömään loppuun. Meillä on monta eri pikaruokaravintolaa tässä meidän pienessä Evanstonissa jossa on 13 000 asukasta, mikä sinänsä ei yllätä, koska tää koko valtio on pikaruokaravintoloiden ihmemaa.

Koululounas

Lounas koulussa maksaa $3.15 eli noin 2.5€. Sillä hinnalla saa annoksen sen päiväistä lämmintäruokaa, kupin jotain vihanneksia (esim. maissia, herneitä, porkkanoita yms.), kupin
salaattia, kaks pienempää kuppia hedelmiä (siis sellaisia säilykehedelmiä), kaks tuorehedelmää ja pienen tölkin maitoa. Täällä ei oikeastaan juoda rasvatonta maitoa eli se on aina kevyt maitoa ja täysmaitoa. Mutta tosiaan sillä kolmella dollarilla saa aika paljon, mutta tykkään enemmän Suomen tavasta, jolla saa syödä niin paljon kuin haluaa, koska yleensä lounasaikaan mulla on ihan kiljuva nälkä. Yleensä se ruoka on kyllä sen verran täyttävää, että jaksan illalliselle asti. Meillä on A ja B ruokailut. A ruokailu on 12:sta aikaan ja B ruokailu on 13:sta aikaan. Mulla on B-lounas joka päivä niin pitää kyllä olla välipalaa mukana, että selviää kello seitsemästä kello yhteen.

Vaihtoehdot

Oon kuullut, että isommissa kouluissa on monta eri ”ravintolaa” mistä voi ostaa kouluruuan, mutta meillä on vaan yksi paikka mistä voi ostaa lounasta, mutta siellä on yleensä 2-5 eri vaihtoehtoa. Vaihtoehdot vaihtelevat monien eri ruokien välillä ja joka päivä on jotain erilaista. Totta kai meillä on ajoittain pizzaa ja muuta epäterveellistä, mutta se ei ole koskaan ainoa vaihtoehto. Tänään meillä oli kanapastaa, herneitä, salaattia, hedelmiä ja jälkkärinä omenapaistosta. Meillä ei ole usein jälkiruokaa, mutta tänään oli spesiaali päivä ja saatiin.

Meidän kouluruoka ei ole mitään ihan huippulaatua, mutta se on semi terveellistä jos siitä haluaa tehdä terveellisen. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

xx Sofia

Sofia Wyomingissa

Sofia Wyomingissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.