5:47 06th April 2018

Pääsiäinen amerikkalaiseen tapaan

Hello, Olga is writing here again! The subject of this blog is Easter the American way.

Fasting

Here, the majority of Christians are Catholics, and thus the celebration of Easter began with fasting already in Lent. I decided to try fasting myself, giving up something important and something that is hard to be apart of before Easter comes. I myself am a big fan of pastries and breakfast treats, such as pancakes, and I decided to give up all the breakfast treats in the world for this time. It was a bit difficult to refuse my host mother’s fresh homemade pancakes on a weekend morning, but it was fun to experience in some form how the locals start the Easter celebration.

Moi, täällä taas kirjoittelee Olga! Tämän blogin aiheena on pääsiäinen amerikkalaiseen tapaan.

Paasto

Täällä suurin osa kristityistä on katolisia ja näin pääsiäisen juhliminen alkoi paastolla jo laskiaisen aikaan. Päätin itsekin kokeilla paastoa, luovuttamalla ennen pääsiäisen tuloa jotakin tärkeää ja mistä on vaikea olla erossa. Itse olen kova leivosten ja aamiaisherkkujen, kuten pannareiden suuri ystävä ja päätin luovuttaa kaikki maailman aamiasherkut täksi ajaksi. Oli hieman vaikea kieltäytyä viikonloppuaamuna tuoreilta itsetehdyiltä host-äitini pannukakuilta, mutta oli hauska kokea jossakin muodossa miten paikalliset aloittavat pääsiäisen vieton.

Pääsiäisen odotusta

Pääsiäisloma alkoi torstaina, vaikkei erityisesti kiirastorstaita tullut juhlittua, oli mukava päästä koulusta ja seuraavan kerran tarvitseekin palata vasta lomaviikon jälkeen, sillä pääsiäistä seuraava viikko oli kevätlomani. Ns. Paikallinen hiihtoloma vietetään hieman myöhemmin pääsiäisen yhteydessä ja monet lähtevät viettämään lomaa lämpimään kuten Meksikoon tai Floridaan. Itse jäin host-perheeni kanssa viettämään rentouttavaa lomaviikkoa Chicagoon.

Host-äitini jakaa kahden siskonsa kanssa juhlapyhät (kiitospäivä, joulu ja pääsiäinen) ja pääsiäinen on hänen vuoronsa emännöidä koko suku. Eli perjantai sekä lauantai olivat kiireisiä minun ja host-siskoni auttaessa kokaten ja valmistellen sunnuntain juhlaa. Muun muassa piilotimme peräti 156 pääsiäismunaa ”Easter Egg Hunt”:a varten, täytimme värikkään pääsiäismuna piñata:n, sekä valmistelimme ateriaa yli 20 vieraalle. Oli hauska valmistella sukujuhlia näin suurelle porukalle. Tarjoiluastiat olivat valtavia, sekä tuplattiin kaikki reseptien annosmäärät. En olisi uskonut, että kaikki ruoka olisi tullut syötyä!

Jouluruokaa, pääsiäisenä?

Kysyin host-äidiltäni mikä on perinteinen pääsiäisateria amerikkalaiseen tapaan ja vastaus yllätti minua. Itse luulin, että pääruokalajit ovat lähes samat perinteiseen suomalaiseen pääsiäisruokaan. Lampaan sijasta, perinteinen liha on kinkku, joka on tietysti ennemmin tunnettu jouluruoka Suomessa. Kinkun kanssa tarjolla on usein perunoita jossakin muodossa, usein kyseessä on perunamuusi tai leikellyt kermaperunat. Alkupalaksi tarjolla nähdään usein paholaisen munia ja jälkiruokana piirakkaa, ”lemon curd”:a ja eri leivoksia pääsiäisteemalla. Host-äitini valmisteli tarjolle kaiken perinteisen ruuan lisäksi muun muassa kanafileitä, lohta, pinaatti leipävanukasta, salaattia, sämpylöitä ja parsakaalia. Jälkiruuaksi oli hyytelöä, lemon curd moussea, omenapiirakkaa, banaanileipää ja suklaakakkua.

Easter Egg Hunt

Amerikkalaiseen tapaan, pääsin myös kokemaan ”Easter Egg Hunt”. Vaikka olin auttanut pääsiäismunien piilottamista, oli silti hauska auttaa pienempiä etsimään aivan tohkeissaan mahdollisimman monta pääsiäsmunaa. Meille suomalaisille tuttujen Kinder yllätysmunien sijasta, löytöpalkkiot olivat muovisia ja värikkäitä munia joiden sisällä oli piilotettuna joko karkkia tai pieni lelu. Host-perheeni toinen lasten aktiviteetti oli valtava pääsiäismuna piñata täynnä karkkia. Kaikki pienimmät pääsivät kokeilemaan onneaan yrittäen rikkoa kuoren.

Easter was a great experience and I learned a lot about the local way and my host family’s way of celebrating this holiday! Time flies so fast and I can’t believe that there are only a few months left in the new year. Now I’m just trying to make the most of the time I have left, and I’ll start it off by relaxing for a week during spring break.

Olga Illinoisissa

Olga Illinoisissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.