12:24 13th August 2019

Harrastukset ja urheilu

Aloin tässä miettimään, mistä olisin halunnut tietää lisää, kun olin suunnittelemassa vaihto-oppilasvuotta. Minulle urheilu oli asia, jota mietin usein hakuprosessin aikana. Mitä, jos en löydä lajia, mitä oikeasti haluaisin tehdä tai miten paljon minun pitäisi käyttää rahaa kuukausittain urheiluun?

Omatoiminen urheilu

Suomessa ei oikeastaan tule edes ajatelleeksi, miten hienoa turvallisuus on. Perjantai-iltaisin lähdin usein maastohiihtolenkille pimeälle ladulle, ilman huolia tai murheita. Välillä juoksin pienen pieniä polkuja tai sorateitä pitkin enkä välttämättä edes tiennyt, minne ne veisivät. En oikeastaan ajatellut tätä Suomessa, sillä se oli niin päivänselvä asia. Huolet, mitä mieleeni tuli, olivat karhut tai muut villieläimet, joiden näkeminen on loppujen lopuksi vain pienen pieni todennäköisyys. Ainoa todellinen huolenaihe oli irtokoirat.

Vaaralliset hiekkatiet tutuiksi

Tämä lause tuli nopeasti tutuksi täällä. Usein ihmiset asuvat isojen teiden tai pienten hiekkateiden varrella. Haaveilin juoksulenkeistä ennen aamupalaa, pieniä hiekkateitä pitkin lempimusiikkia kuunnellen. Näin ajattelin kerätä helposti energiaa päivään. Haaveet romahtivat hyvin pian, sillä hiekkatiet täällä ovat vaarallisempia kuin olisin osannut kuvitella. Hiekkatiet ovat loppumattomia tai ne päättyvät isoon risteykseen. Meidän kotoa lähtee pieni tie, jota pitkin suunnittelin juoksevani päivittäin kuten Suomessa. Kerroin suunnitelmistani perheelleni. He eivät kieltäneet, mutta sanoivat tiukasti, että yksin ei saa lähteä lenkille. Tämä muutti minun treeniohjelmaa ja ajatuksiani täysin.

Harrastukset koulun kautta

Harrastukset, koulun jälkeen, täyttävät melko mukavasti päivän urheilukiintiöni tällä hetkellä. Tämä ei ollut minulle yllätys, mutta olin sitkeästi kuvitellut urheilevani myös itsenäisesti. Valitsin syksyllä cross countryn tukemaan suunnistusharrastustani Suomessa. Ajan kuluessa ymmärsin, miten tärkeä valinta tämä oli. Treenien kautta tutustuin uusiin ihmisiin ja treenipaikat olivat vaihtelevia koulun läheisyydessä. Treenien ja koulun jälkeen on ollut hyvin aikaa nauttia isäntäperheen seurasta sekä tehdä koulujuttuja valmiiksi seuraavalle päivälle.

Urheilu viikonloppuisin

Viikonloput ovat olleet viime aikoina hieman ongelmallisia urheilun suhteen, sillä koulun kautta olevia urheilutreenejä ei ole juuri ollut. Cross countryssa meillä oli yleensä kisat lauantaisin, joten sunnuntai oli yleensä ansaittu vapaa-/ lepopäivä.

Mitä tehdä, kun lempilajin season loppuu

Cross country seasonin jälkeen minulle tuli musta aukko juoksuun. Olin tottunut juoksemaan viisi kertaa viikossa pitkiä treenejä. Näiden treenien loputtua, juoksu melkein hävisi elämästäni. Urheilu antaa minulle energiaa kouluun sekä läksyjen tekoon. Huomasin todella kaipaavani päivittäisiä liikuntarutiineja. Cross countryn jälkeen oli vaikea valita uusi laji, sillä tuttua tai helppoa vaihtoehtoa ei ollut tarjolla. Ei auttanut, kuin ottaa sarvista kiinni ja tehdä valinta. Valitsin koripallon.

 

Kun pallo lentää kaksi centimetriä ohi

Minulle koripallo oli uusi laji, joten aloitin urani aivan pohjalta. Olin kuitenkin motivoitunut aloittamaan harrastuksen, onnistuneen cross seasonin jälkeen. Odotukset olivat hieman korkealla, mutta uusi laji yllätti täysin. Minulle etuja oli cross countrysta saatu juoksu, mutta tämän määrä treeneissä on olematon. Amerikan High Schoolit jakavat urheilijat yleensä kolmeen luokkaan: Varsity, Junior Varsity ja C-team. Minä, uutena, kuulun C-teamiin eli eniten harjoitusta vaativien ryhmään. Nautin siitä, että suurimmaksi osaksi myös kaverit tarvitsevat paljon ohjausta, joten en ole ainoa, joka kysyy koko ajan neuvoja. Negatiivinen asia C-teamissä on harjoituksien peruminen eli omatoimiset urheilut olisivat tosi tärkeitä.

Mitä suunnittelen

Olen pohtinut ja päätynyt siihen tulokseen, että otan salikortin tai urheilukortin harrastusten rinnalle. Kouluharrastukset ovat ilmaisia, lukuunottamatta muutamia omakustanteisia vaatteita tai lääkärikäyntejä. Salikortit liikkuvat samoissa hinnoissa kuin Suomessa eli n. 50 dollaria kuukaudessa.

Lopuksi haluan innostaa kaikkia valitsemaan urheiluharrastuksen koulun kautta. Ne ovat paras ja varmin tapa tutustua uusiin ihmisiin. Näiden kautta koet unohtumattomia kokemuksia ja teet vuodestasi ’rikkaamman’ elämyksien kautta. Suosittelen myös testaamaan tuntemattomia lajeja. Niiden avulla saatat myös löytää kauan etsityn oman lajin. Koripallo on jo osa elämääni 😉 ja enoni on riemastunut valinnastani.

Lumimaarian Vaihtariblogi

Lumimaarian Vaihtariblogi

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.