12:08 05th August 2019

Vaihto-oppilaan “bucket list”

Vuoden aikana olen oppinut paljon asioita, joita olisin ehdottomasti halunnut tietää ennen lähtöä ja olen yrittänyt jakaa kokemuksiani tuleville vaihtareille. Yksi näistä oli bucket list vaihtovuodelle. Isäntäperheet ovat monesti tehneet listoja minne haluaisivat oppilaansa ottaa, mutta niistä saattaa puuttua joskus jokin tärkeä kohta juuri sinulle.

Tämän takia ajattelinkin koota asioita, joita olen paikan päällä ymmärtänyt ja päässyt kokemaan. Haluan auttaa uusia vaihto-oppilaita löytämään bucket listat ennen lähtöä, sillä vuosi on erittäin lyhyt. Jos en muista väärin, rustasin ensimmäisen listani puolivälissä helmikuuta. Tämä meinaa vain muutamien kuukausien aikaa suorittaa.

1. High School/college futispeli

Tämä on erittäin helppo toteuttaa. Suosittelen college-pelin seuraamista, sillä meno niissä on jo hyvin ammattimaista. Futispelit ovat hauskaa ajanvietettä ja hyvä tapa aloittaa uusia ystävyyssuhteita. Muista olla avoin kaikille ehdotuksille. Parhaimmat ideat syntyvät usein jalkapallo pelien jälkeen. Itselläni pelien määrä jäi harmittavan pieneksi cross country seasonin ja kisojen takia. Sain silti nauttia peleistä melkein joka viikko.

2. Kunnon amerikkalainen juustohampurilainen

Tämä oli yksi asia, mikä oli ehdoton MUST listallani. Halusin löytää kunnon, mutta samalla uniikin juustohampurilaisen. Lähiaikoina olen päässyt maistelemaan erittäin monia. En tiedä, onko se huono vai hyvä asia, mutta luulen, että löysin lempparini. Meillä Smithvillessä on ravintola nimeltään Kozak’s. Heidän hampurilaiset eivät ole liian rasvaisia tai tuhteja, mutta silti niin hyviä.

3. Pumpkin patch & kurpitsan kaiverrus

Pumpkin patchit ovat erittäin amerikkalaisia ja tärkeä osa kulttuuria. Tämän tulet varmasti kokemaan joko kavereidesi tai isäntäperheesi kanssa. Muista kaivertaa keräämäsi kurpitsat ja sytyttää valo. Itse kaiversin kaksi pienempää kurpitsaa. Niistä tuli erittäin hyviä taitoihini nähden.

4. Baseball -peli

Me suomalaiset pelataan suomalaista pesäpalloa, joten amerikkalainen pesäpallo on usein uusi kokemus. Asun Kansas Cityn ympäristössä ja Royals on meidän tiimi. Olemme menossa seuraamaan ottelua muutaman viikon päästä.

5. Lue kirja englanniksi

Tämä kohta oli sellainen, jonka halusin ehdottomasti toteuttaa. Sen myötä huomaa, miten lukemisesi ja ymmärtämisesi on kehittynyt. Tähän mennessä olen lukenut jo muutaman kirjaa. Tämä ei ole mikään huikea luku, mutta olen silti ylpeä itsestäni.

6. Keilaaminen ja biljardi

Nämä kaksi ovat aikalailla samanlaisia kuin kotona Suomessa. Ajattelin, että ne olisi silti hauska toteuttaa niiden “kotimaasta”.

7. Drive-in-movie teatteri

Tämä on amerikkalainen perinne. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen juttu, joka listaltani löytyi. Meillä Suomessa ei valitettavasti näitä ole, niin se oli koettava täällä. Tämä alkaa olemaan hieman off-seasonia täällä enkä valitettavasti ole päässyt vielä toteuttamaan.

8. Vietä päivä rannalla kavereiden kanssa

Vietin mukavan päivän New Yorkissa Soft landing campilla ja halusin kokea tämän uudelleen paikallisten kavereiden kanssa. Kelit olivat jo hyvin kesäiset ja otolliset rantapäiville. Hyvät piknik- eväät koriin, nokka kohti rantaa ja mukaan mukavaa juttuseuraa.

9. Vieraile paikallisessa museossa

Kulttuuri on aina hyväksi. Vieraile isäntäperheen tai kavereiden kanssa. Museoita löytyy niin taide- kuin myös historiallisia. Löydät varmasti kiinnostavan museon lähettyviltä. Itse olen käynyt Kansas Cityssä sijaitsevassa WWI (ensimmäinen maailmansota) museossa. Tykkäsin tosi paljon ja sattui vielä hyvään saumaan, sillä luimme Amerikan historiassa juuri WW:tä.

10. Järjestä juhlat

Amerikkalaiset juhlat ovat aina hauskat. Kaupasta voit löytää mitä tahansa niin tarjoiluun kuin koristeisiin. Ole siis avoin kaikille ajatuksille ja suunnittele mitkä tahansa juhlat. Vuoden aikana sinulla on monta syytä pitää juhlia. Itse järjestin 16,5 vuotta juhlat, sillä omat syntymäpäiväni ovat kesällä. Näin sain kokemuksen juhlien järjestämisestä kavereille.
Yritin löytää kohtia, mitkä olisi toteutettavissa milloin vain ja ilman isoa budjettia. Suurimpaan osaan tarvitset vain isäntäperheen tai kaverin seuraksi. Toivon, että tästä oli apua uusille vaihto-oppilaille ja pääsette valmistelemaan listaanne ennen lähtöä.

Lumimaarian Vaihtariblogi

Lumimaarian Vaihtariblogi

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.