10:08 13th October 2015

Amerikkalainen high school vs suomalainen koulu

Vaihto-oppilaana 50 päivää

Nyt kun on takana reilu 50 päivää Amerikan elämää alkaa jo pikkuhiljaa muodostua kuva amerikkalaisuudesta ja tästä kulttuurista. Aika on menny ihan hurjan nopeesti ja nää viimeset seittemän viikkoo on menny ihan hurauksella ohi. Tän postauksen aiheena on siis Suomen ja Usan erot. Näitähän siis löytyy vaikka kuinka, voisin luetella kymmenen postausta pelkkiä eroavaisuuksia mutta keskityn tässä nyt eniten high schooliin liittyviin juttuihin.

Ystävällisyys

Ensimmäinen eroavaisuus mikä tulee mieleen on ehdottomasti ihmisten ystävällisyys! Thank you, sorry ja excuse me on kovassa käytössä ja small talkia harjoitetaan joka päivä. Välillä vähän vaikeeta vääntää keskustelua näin suomalaisena epäaamuihmisenä, kun koulu alkaa 7.20 ja siinä pitäis vierustoverille alkaa jotain selittämään. Oon kuitenki kehittynyt tässä ja oon huomannu että ei oo yhtään outoa mennä juttelemaan jollekkin täysin vieraalle ihmiselle ja kysellä kuulumisia. Toisaalta en tiiä onko ihmiset sitten niin aitoja vai onko kaikki ystävällisyys vaan osa kulttuuria.

School spirit on totta!

Amerikkalainen high school ei oo todellakaan pelkästään opiskelua vaan enemmänkin sitä school spiritiä ja urheilujoukkueita ja cheerlearedeita. Lähes joka perjantai on Pep Assembly eli kaikki kokoontuu saliin jossa basicly vaan hurrataan ja huudetaan ja kannustetaan oppilaita ja opettajia erilaisissa peleissä. Perjantaisin kaikki cheerleaderit ja futispelaajat on uniformut ja pelipaidat päällä koulussa ja kaikki loput pukeutuu koulun väreihin eli siniseen ja kultaan ja kaikilla senioreilla on kultaset kruunut ja tytöillä tutut ja pojilla viitat. Kun oon kertonu mun edellisestä koulusta kaikki on kysyny ihan ihmeissään ”Ai te meette kouluun vaan oppimaan?”

Tavallinen ruoka

Tää on varmaan itsestäänselvyys että ruoka on tottakai erilaista. Oon kyllä aika yllättynyt miten paljon parempaa kaikki ruoka on ollu. Mun hostperhe kokkaa onneks aika paljon kotona, mutta pakko myöntää et oon silti löytäny itteni mäkkärin autokaistalta jo yli viis kertaa viimesten viikkojen aikana. En tiiä kuvittelenko vaan mutta jotenkin tuntuu että mäkkäri ja kaikki muu roskaruoka maistuu viis kertaa paremmalta mitä kotisuomessa. Kouluruoka on kans ihan ok, tarjolla on kuitenkin salaattia pizzan, tacojen, corn dogien ja hampurilaisten ja kaiken muun lisäks. Joskus yritän olla terveellinen ja otan välipalaa mukaan.

Vaihto-oppilaana High Schoolissa

Oon kuullu tosi monilta vaihtareilta että niitten kouluissa ei oikeestaan tehty muuta kun katottiin leffoja ja pelattiin Flappy Birdiä. Mun high school on aika erilainen tässä asiassa. Joka tunti kyllä ihan opiskellaan ja läksyjä tulee paljon ja varsinkin näin alussa joutuu tekemään vähän enemmän töitä että saa hyviä arvosanoja.
Joka päivä on lukujärjestyksen kannalta täysin samanlainen paitsi keskiviikkosin päästään kaks tuntia aikasemmin. Silleen ihan kiva, mutta toisaalta on tylsää kun joka päivä on aika samanlainen. Lukujärjestys pysyy lähes samana koko vuoden ajan.

Tässä oli siis neljä suurinta eroavaisuutta mitkä oon huomannu täällä kahen ekan kuukauden aikana.

Jasmin Washingtonissa

Jasmin Washingtonissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.