14:08 10th elokuu 2016

Koulunkäynti USA:ssa

Heippa! Mun viime viikoilla ei oo tapahtunut mitään erityistä, mutta oon tykännyt tosi paljon mun ajasta täällä. Koulussa ja harrastuksissa oon viettänyt mun viimeisimmät viikot.
Koulubussi

Joka kouluaamu alkaa mulla herätyksellä ja perus aamutoimilla, jonka jälkeen matkustan koulubussilla kouluun. Koulubussi tulee hakemaan 7.20, joten herään täällä yli tunnin aikaisemmin, kun mihin oon tottunut kotona Suomessa. Matka kestää noin 40 minuuttia, koska haetaan kyytiin paljon nuoria naapurustosta. Autolla kouluun on noin 15 minuutin matka. Onhan tää koulubussi aika erilainen kokemus ja sisäänsä ihan kiva, mutta ei haittaisi ollenkaan herätä tuntia myöhemmin ja mennä autolla.. Niin outo fiilis, kun melkein kaikki nuoret täällä ajaa. Monilla on tosi isot ”truckit”, joka näyttää huvittavalta ainakin mun silmään.

Aineet

Olen siis junior luokalla, koska koulun sääntöjen mukaan vaihtari ei voi olla senior. Mulla on kuitenkin paljon senioreiden tunteja, joten tää on mulle ok. Oon tutustunut moniin ihmisiin eri luokka-asteilta. Eniten juttelen junioreiden & senioreiden kanssa.

Koulupäivä koostuu seitsemästä ”periodista” eli tunnista. Lukujärjestys pysyy samana jouluun asti, jonka jälkeen alkaa second semester ja mulla vaihtuu osa aineista. Joka päivä on samanlainen, joten ainakaan ei mene päivistä ja tunneista sekaisin. Tykkään tosi paljon mun aineista! Osa aineista oli vaihtareille pakollisia ( American Literature, American Government & Algebra 2) Muuten sain valita aika lailla oman mielen mukaan mitä opiskelen. Koitin ottaa hyödyllisiä aineita, mutta mukaan mahtui onneksi myös erikoisempia aineita. Mun lempi aine on varmasti forensics science joka on tieteen käyttöä rikoksissa ja laissa. Tunneilla käydään läpi erilaisia juttuja rikostutkinnasta, todisteista ja niiden käsittelystä jne. Tällaiset asiat kiinnostaa mua, joten oon tosi onnellinen että pääsen opiskelemaan tällaista koulussa! Kiinnostava aine on myös Food Nutrition & Wellness, eli aine jossa puhutaan ravinnosta ja tehdään erilaisia ruokia. Tämäkin on juuri mun omia kiinnostuksen kohteita, eli tykkään tosi paljon! Näiden aineiden lisäksi opiskelen espanjaa, joka on myös kiva aine. Mulla oli Suomesta jo vuoden kokemus espanjan opiskelusta, joten pääsin siinä just oikeen tasoiseen ryhmään. Meillä on tosi kiva opettaja ja tehdään paljon monipuolisia juttuja.

Meidän campus koostuu kymmenestä rakennuksesta, eli pikkasen isompi kun perus suomalainen koulu. Tuntien välillä on 6 minuuttia aikaa, joten jos tunnit ovat ihan eri päässä campusta tulee hieman kiire. Oon kuitenkin tottunut jo mun lukkariin ja mun tunnit sijoittuu aika hyvin, joten ehdin helposti ajoissa. Koulussa on yli kaksi tuhatta oppilasta, joten käytävillä ja kulkuväylillä on aina kunnon ryysis.

Ruokailu

Ruokailu on mulla kolmas tunti, eli se alkaa jo 10 aikaan. Aika aikainen ruokailu, mutta kun on aamulla herännyt aikaisin, niin se on ihan hyvä. Koulussa on tarjolla ruokaa, hinnasta en ole ihan varma, mutta muutamalla dollarilla saa jo vaikka mitä. Mulla on itsellä joka päivä omat eväät, kun Jay eli mun host-isä tekee aina salaatit kaikille mukaan. Tämän lisäksi syön hedelmiä tms. Koulussa en haluaisi välttämättä syödä, vaikka on siellä välillä terveellisiäkin vaihtoehtoja. Joka päivä mitä oon katsonut, niin monet syö hampurilaisia, ranskalaisia tms. Ruuan kanssa saattaa olla tarjottimella hedelmä kuppi tai vastaava, mutta useimmat jättävät sen syömättä. Suurin osa oppilaista taitaa syödä koulussa, mutta monilla on myös omia eväitä.

Dresscode

Dresscode meillä on aika perinteinen, ei mitään erityisen tiukkaa onneksi. Mitään erityisen avonaisia vaatteita, lyhyitä shortseja tai hameita ei saisi pitää. Tosi monet pitää vaatteita aika vapaasti, eikä opettajat usein puutu siihen ellei se ole erityisen huomattava asia. Osa opettajista saattaa huomauttaa vaatteista joskus, mutta en ole kuullut, että siitä olisi tullut mitään isompaa numeroa kellään. Reikäfarkuissa ei ole mitään ongelmaa, joka oli mulle iloinen yllätys, sillä tykkään käyttää niitä aika usein. Kiitän mun onnea koulun aika löysästä dresscodesta, koska tykkään pukeutua oman mielen mukaan, enkä halua stressata mistään tiukoista säännöistä.

Harrastukset

Meidän koulussa on tosi paljon eri urheilujoukkueita. Suosituin on tietysti amerikkalainen jalkapallo, jota tosi suuri osa pojista pelaa. Sen lisäks löytyy larcrossea, jalkapalloa, lentopalloa, koripalloa jne. Suurin osa koulun oppilaista on jossain urheilujoukkueessa, tai muussa koulun toiminnassa mukana. Kaikki muu koulun toiminta urheilu mukaan lukien tapahtuu koulupäivän jälkeen, eli suuri osa nuorista jää koululle päivän jälkeen.

Mulla treenit on joka päivä Crosscountry joukkueen kanssa koulun jälkeen, paitsi perjantaisin treenit on ennen koulua. Meidän treenit on erilaisia ja juostaan aina eri reiteillä 2-5 mileä, jonka jälkeen tehdään punttitreeniä, spurtteja tms. Iltapäivän treenit kestää noin 15.45- 17.30 ja aamutreenit on lyhyemmät eli vaan 6-7. Oon tykännyt tosi paljon olla joukkueessa ja treenata siinä. Melkein joka viikonloppu meillä olisi kisoja, mutta siinäkin on jotain ongelmia saada mua sinne, koska oon vaihtari. Koulusta sanottiin, että mun on mahdollista kilpailla, mutta niiden täytyy ensin tutkia asiaa tarkemmin. En usko, että kilpailen kuitenkaan erityisen paljoa, sillä haluan tehdä jotain muutakin vapaa-ajallani.

Tosi suuri osa oppilaista on myös töissä jossain. Ihmiset kelle oon jutellut työskentelee enimmäkseen mäkkäreissä tai muissa pikaruokaloissa. Mulle jotenkin outo ajatus, että monet on ensin koulussa koko päivän, jonka jälkeen menee töihin koko iltapäiväksi.. Useimmat pääsee töistä 10-12 aikaan illalla, jonka jälkeen pitäis vielä jaksaa läksyt. Lisäksi työvuoroja voi olla paljon myös viikonloppuisin. Itse en ainakaan jaksaisi tällaista jos urheillakin pitäisi ehtiä, mutta täällä tää tuntuu olevan ihan normaalia.

Iiris Georgiassa

Iiris Georgiassa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.