10:51 12th March 2019

Vinkkejä

Nyt haluan jakaa joitain asioita tuleville vaihtareille mitä olisin halunnut tietää etukäteen tai mitä olen oppinut vaihtovuoden aikana.

Selvitä oppiaineet etukäteen

Eli suosittelen selvittämään etukäteen koulun tarjoamat oppiaineet ja miettiä mitä haluat vuoden aikana opiskella. Kannattaa mysö selvitää mitkä oppiaineet on pakollisia vaihtareille. Mun tapauksessa ne oli American government ja English, mutta ne voi vaihdella koulu kohtaisesti.

Harrastukset

Pohdi etukäteen jos haluat harrastaa jotain koulun jälkeen, jotta pääset mukaan mahdollisimman alussa. Mulla itsellä meni aikaa epäröimiseen ja sitten päätöksen jälkeen meni vielä lisää aikaa papereiden allekirjoittamiseen ja lääkärintarkastukseen, joten suosittelen todella miettimään alustavasti mitä haluaisi mahdollisesti harrastaa ja sitten kouluun päästyttyä mennä saman tien juttelemaan valmentajalle tai koulun toimistoon.

Ota kuvia ja videoita

Suosittelen asettamaan tavoitteeksi ottaa kuvia tai videoita päivittäin, koska vaikka alun jälkeen normaali arki tuntuisi liian normaalilta kuvien ottamiseen, niin silti se on osa vaihtovuotta ja kuitenkin jotain niin erilaista kuin Suomessa. Mä itse päätin vasta kolmen kuukauden jälkeen ottaa tavoitteeksi kuvata pieni videon pätkä joka päivä, joista sitten haluan koota ison videon vaihtovuoden päätyttyä.

Kerro tunteistasi

Vaihtareilla tunne elämä on kuin vuoristorataa ja kun huono päivä tai hetki iskee kohdalle niin se varmasti näkyy muille. Oma kokemukseni on ollut koulussa, kun on ollut koti-ikävää enkä ole kertonut kavereilleni, vaan oman luonteeni mukaisesti muuttunut hiljaiseksi ja etäiseksi josta on syntynyt väärin ymmärryksiä ja kaverini on luullut että vika on heissä. Tällaisten tilanteiden takia kannattaa aina kertoa jos kokee esimerkiksi koti-ikävää. Silloin esimerkiksi kaverit ymmärtää käyttäytymisen ja osaa varmasti jollain tavalla tukea sinua.

Muista hymyillä

Vaikka kieli ei sujuisikaan heti alkuun, niin hymyllä saa paljon aikaan ja annat positiivisemman kuvan itsestäsi.

Pakkaa järkevästi

Itse tein pakkaamisessa sen virheen että otin ihan liikaa kevyttä kesävaatetta, lyhythihaisia paitoja ja shortseja, kun ajattelin että eihän Californiassa voi kylmä tulla. Mutta esimerkiksi alussa kun lämpötilat oli 30-40 asteessa ulkona niin silti koulun luokissa oli tosi viileä ja yleensä piti aina olla pitkähihainen mukana. Ja nyt talvella päivisin on ihan lämmin mutta aamut ja illat on todella kylmiä ja toivoisin lapaset käteen. Jos nyt pakkaisin uudelleen, ottaisin vähemmän ”hienoja lyhythihaisia ja enemmän rentoja lyhythihaisia koti käyttöön. Pakkaisin mukaan myös parit hupparit lisää, fliistakin, verkkarit, parit farkut lisää, lapaset ja kolmannet villasukat.

Älä tyydy vain heti ensimmäisiin kavereihin

Vaihtarilla on hyvin tärkeää olla mahdollisimman paljon kavereita, eikä tyytyä niihin ensimmäisiin kenelle juttelee. Juttele ja esittele itsesi mahdollisimman monelle ja pidä yhteyttä sekä moikkaa aina kun näät ihmisiä uudestaan. Näin sinulla on isompi kaveriverkko ja suurempi mahdollisuus, että sinut kutsutaan paikkoihin.

Tee töitä ja kerää rahaa

Suosittelen keräämään omaa rahaa vaihtovuodelle. Ainakin omalla kohdalla pystyn elämään paljon huolettomammin, kun tietää että omaa rahaa on tarpeeksi koko vaihtovuodelle, eikä rahaa tarvitse pyytää vanhemmilta. Kannattaa yrittää aloittaa vaikka ihan pienten töiden tekeminen jo kauan ennen lähtöä. Voit esimerkiksi kysyä naapureilta tai isovanhemmilta jos he tarvitsevat apua jossain, esimerksiki ruohon leikkuussa, ikkunoiden pesemisessä tai lapsien hoidossa. Itse valmensin pieniä voimistelijoita vuoden ennen lähtöä ja kesän aikana pesin kaikki kotimme ikkunat, autoin maalaamaan omakotitalomme ulkopuolelta ja työskentelin isäni yritykselle.

Sano kyllä

Sano kyllä ja yritä lähteä mahdollisimman moneen juttuun mukaan. Moni asia, vaikka se ei olisikaan lempijuttu, voi johtaa johonkin muuhun. Ihan vaikka ruokakauppaan mukaan lähteminen host perheen kanssa. Aina kaikki ei ole positiivisia kokemuksia, mutta siitä ei pidä lannistua. Kannattaa ehdottomasti osallistua mahdollisimman moneen koulun clubiin ja harrastaa jotain koulun jälkeen

Ennin Kalifornia

Ennin Kalifornia

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.