9:50 27th October 2017

Koulu Amerikassa

Koulu on iso osa elämääni täällä. Toisin kuin Suomessa melkein kaikki on kytkeytyneenä kouluun. Ja ei, en tarkoita että istun täällä päivät pitkät tekemässä kotiläksyja ja lukemassa kokeisiin, päin vastoin! Perinteinen koulussa vietytte aika päivässä vaihtelee 8 tunnista helposti 13 tuntiin, useana päivänä viikosta. Eikä haittaa yhtään!

Päivän kulku

Päiväni alkaa koulussa 7:40 ensimmäisellä tunnilla. Aineena silloin on Algebra 2, tähän asti aika perinteisiä polynomilaskuja. Mutta tahti on vähän eri kuin Suomessa. Kun Suomessa mennään yksi kappale tunnissa, täällä olen tehnyt 3 tai 4 tuntia yhtä kaksipuoleista monistetta. Opetus on mielestäni hyvää (mutta hidasta) ja minun englannilla pärjää tunnilla tosi hyvin! Seuraava tunti on Study Hall, missä parhaillaan istun kirjoittamassa tätä postausta. Tällä tunnilla kuuluu tehdä koulujuttuja, jutella kaverin kanssa tai ihan vaan istua. Seuraavana on englanti, tunneilla olemme lukeneet paljon näytelmiä. Seuraavaksi, uskokaa tai älkää: kello 10 on ruokailu! Hassua kyllä, olen jo aika hyvin sopeutunut rytmiin, eikä se ole niin shokki. Ruokailun jälkeen on vuorossa Current Events, jota opiskelen 9 viikkoa. Tunnilla käydään erilaisia yhteiskunnallisia asioita, esimerkiksi uutisia, mediaa ja politiikkaa.

Sitten video tunti, meillä on kiva porukka jolla saamme toteuttaa lähes mitä haluamme. Otamme mallia perinteisistä YouTube videoista ja sovellamme niitä, katsotaan sitten mikä on lopputulos. American Government on sen jälkeen, siinä on todella kiva opettaja ja kiinnostavat aiheet. Viimeinen ”oikea” tunti on biologiaa. Tähän asti kaikista haastavin, tervetuloa opiskelemaan bakteerien koostumuksesta englanniksi! Uskon kuitenkin, että opiskelu helpottaa ajan kanssa kun sanasto tulee tutuksi. Viimeinen tunti on Intervention, joka on periaatteessa tarkoitettu tukiopetukseen. Jos sinulla on ongelmia jonkun aineen kanssa opettaja voi pyytää sinut luokseen. Käytännössä kuitenkin ihmiset menevät tiettyihin luokkiin haahuilemaan, syömään tai tekemään läksyjä. Tämäkin on siis pakollinen. Hyvää läksyjen teko aikaa siis löytyy ja jos ei muuta, niin olen kirjoitellut blogia. Ja koulu loppuu 2:18, omasta mielestäni yllättävän aikaisin. Tämän jälkeen kuitenkin jään lähes päivittäin koululle, tekemään muita juttuja, mutta niistä lisää myöhemmin.

Miten tämä kaikki toimii?

Eli siis opiskelen päivässä 6 ainetta ja minulla on 8 palkkia. Jokainen tunti kestää 45 minuuttia ja kaikkien tuntien välissä on 4 minuutin tauko. Tällä 4 minuutin tauolla olisi hyvä keretä hakemaan tavarat kaapista, käydä vessassa ja olla luokassa. Armollisesti koulu on kuitenkin pidentänyt tätä 4 minuutin ”välkkää”, sillä vielä keväällä se oli 3 minuuttia. Ja sitten se monelle shokki, minulla on koko vuoden samanlainen lukujärjestys. Eikä siinä vielä kaikki, jokainen päivä on samanlainen! Eli jokaista ainetta on jokaisena päivänä, Suomen koulusysteemin jälkeen tämä on kivaa vaihtelua.

Opettajasta kaveri

Opettajat ovat täällä suuuper mukavia! Oikeastaan oppilaiden kavereita, kaikki tuntee toisensa ja opettajan kanssa puhutaan milloin mistäkin. Opettajat siis oikeasti ovat kiinnostuneita oppilaiden koulun ulkopuolisesta elämästä kotona ja vapaa-ajalla. Moni opettaja tietääkin opillaiden siskot, veljet ja isomummot, kotona tapahtuneet asiat, sekä miten oman lajin treenit sujuu. Hyvänä esimerkkinä: yhdellä tunnilla kerittiin tarkastaa 5 tehtävää ja muu aika vaan juteltiin (eikä varsinaisesi liittynyt yhtään tunnin aiheeseen). Ja näin käy usein! Viimeisen tunnin opettaja myös antaa usein ruokaa jos vaan sanoo, että on nälkä. Itse en vielä tunne opettajia kauhean hyvin, mutta eiköhän ne tule vuoden aikana tutuiksi. Opettajat tuntuvan muutenkin rauhallisilta, eikä täällä stressata niin paljoa siitä päästäänkö juuri tämä kappale käytyä tänään. Sekä usein yrittävät tehdä opiskeltavasta asiasta hauskan tai mielenkiintoisen. Matikantunnilla ollaan katsottu ihan parhaita videoita!

Emma Ohiossa

Emma Ohiossa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.