11:04 27th April 2018

Mitä pakata mukaan vaihtovuodelle

Mun vaihtovuosi alkaa nyt lähestyä loppuaan, enkä millään pysty käsittää sitä. Oon ollu täällä nyt lähes yhdeksän kuukautta ja enää on noin kuukausi jäljellä.

Aattelin tänään kertoo vähän rahankäytöstä ja jutuista, joihin täällä kuluu rahaa, jotta ehkä te tulevat vaihtarit osaatte vähän varautuu ja valmistautuu, vaikka jokaisen vaihtovuosi onkin varmasti erilainen ja rahaa kuluu erilaisiin juttuihin. Haluun myös puhuu matkustelusta vaihtovuoden aikana ja millasia erilaisia vaihtoehtoja vaihtareilla on, jos ne haluu päästä matkustelemaan.

Mä voin ihan rehellisesti sanoo, että mun host perhe ei matkustele kauheesti. Me ollaan käyty yhdellä pidemmällä matkalla, kun ajettiin joululomalla North Carolinaan ja sit ollaan käyty muutamia kertoja esim telttailemassa ja joillan päiväretkillä ja menty esimerkiks rannalle ja sellasta. Tää ei oo haitannu mua ollenkaan ja ymmärrän tosi hyvin kyllä mun perhettä, koska meitä on tosi monta ja matkustelu ei oo halpaa. Se meijän North Carolina matka oli kyl ihan super hauska ja tosi hieno kokemus ja ihan ehottomasti pisin automatka ikinä, haha! Se ajomatka kesti noin 23 tuntii ja me pysähdyttiin neljä kertaa. Mutta se oli kyllä hieno kokemus!

Mä tiiän kuitenki monia vaihtareita, jotka haluu niiden vaihtovuoden aikana nähä erilaisia paikkoja ja tehä paljon juttuja. Tiiän, että ainakin täällä USA:ssa se on mahdollista, vaikka sun host perhe ei kauheesti matkusteliskaan. Täällä on mahdollista osallistua erilaisille koulun ja kirkon matkoille esimerkiks, jos ne sellasia sattuu järjestämään. Myöskin, jos sä oot osana jotain urheilujoukkuetta, ne matkustelee yleensä aika paljonkin. Mutta jos noin ei oo mahdollisia tai tarjottavissa, niin myös nää jenkki järjestöt järjestää erilaisia matkoja ympäri vuoden. Mun järjestö täällä USA:ssa on ICES ja ne on järjestäny matkoja ainakin Las Vegasiin, Washingtoniin ja Hawaiille. Ihan super coolei matkoja ja tiiän, että kaikki jotka on menny on kyllä tykänny!
Ainoo muistettava juttu on vaan tosiaan se, että ne on kaikki omakustanteisia, eikä aina mistään halvimmasta päästä. Mutta jos on mahollista lähtee tollaselle matkalle, niin kannattaa kyllä ehdottomasti mennä.
Kaikki Exploriuken vaihtarit tänne USA:han tullessa pääsee myöskin sinne New Yorkin matkalle, josta ootte kyllä varmaan kaikki tietosia ja se on tosiaan (lähes) ilmanen matka ja ihan super hieno kokemus!

Tästä pääsenkin sit sulavasti siirtymään mun seuraavaan aiheeseen, eli rahankäyttöön. Exploriuksen suositus on muistaakseni 300€ kuukaudessa, joka on ainakin mun mielestä aika paljon. Mä tein töitä ennen kun tulin tänne ja onnistuin säästään suurimman osan mun omasta käyttörahasta. Mulla on noin 270€ joka kuukaus käytettävissä, mutta en oo kyllä monina kuukausina käyttäny niin paljoo. Mä en myöskään oo ollu ihan kauheen monissa jutuissa mukana ja tiiän, että jos on esim jossain koulun urheilujoukkueessa niin siinä voi kulua aika paljonkin rahaa. Aattelin listata tähän joitain juttuja, joihin mulla ja muilla mun tuntemilla vaihtareilla kuluu täällä rahaa ja ehkä se auttaa teitä, kun pohditte kuinka paljon rahaa te oikeen tarviitte täällä.

Rahaa voi kuluu seuraavanlaisiin asioihin:

  • Koulu-urheilu, muut joukkueet ja harrastukset.
  • Koulun tapahtumat, pelit ja tanssit.
  • Ulkona syöminen ja koululounas (koululounas on yleensä noin 2-5 dollarii)
  • Bensaraha (jos sun kaverit ajaa sua paikkoihin, niin on kohteliasta välillä ainakin tarjoutua maksamaan bensasta)
  • Vaatteet, koulun vaatteet ja muut personal jutut joita tarviit sun vuoden aikana
  • Puhelinliittymä
  • Lääkärissä käynti
  • Matkustelu

Tossa muutamia, jotka tuli ekana mieleen. Haluun myös sanoa, että jokaisen oppilaan host perhe on erilainen ja esim mun perhe sano mulle heti ekana iltana, että mun ei tarvii maksaa koskaan, kun mennään ulos syömään. Oon tarjoutunu maksamaan muutaman kerran, mutta ne sano, että oon niiden lapsi, eikä niiden lapset maksa niiden omasta ruuasta. Sama pätee myös koululounaisiin. Mutta kaikki perheen on erilaisia ja toimii eri tavoin ja jos on jotain epäselvyyksiä, niin ne kannattaa ihan rohkeesti tuoda vaan esille ja ottaa puheeks.
Mä sanoisin, että mun rahat on riittäny tosi hyvin, mutta mä en myöskään oo joutunu maksamaan monista jutuista, joista muut vaihtarit joutuu maksamaan.

On ihan hullua, että kuukauden päästä mä pakkailen mun tavaroita ja valmistaudun kotiin lähtöön. Aika on vaan niinku kiitäny ohi niin nopeesti, että en ees oikeen osaa käsittää sitä.

 

Anna Texasissa

Anna Texasissa

USA

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.