12:46 21st September 2018

Pieni pala itsestäni ja tulevasta seikkailustani lahden toisella puolella

Tjejen från Finland -Kuka olen?

Moikka kaikki vaihto-oppilaan elämästä Ruotsissa kiinnostuneet! Nimeni on Melina ja tulen Etelä-Suomesta, Lohjalta. Olen 17-vuotias ja käyn lukiota, mutta tulevan lukiovuoteni aion viettää aika samantyylisessä ilmastossa, mutta kulttuuriltaan ja kieleltään aika erilaisessa paikassa, nimittäin Ruotsissa. Tulen avaamaan elämääni siellä kymmenen kuukauden ajan täällä Exploriuksen sivuilla, joten jos kiinnostaa, suosittelen vilkaisemaan blogiani kuukauden välein.

Itselläni ei ole varsinaista perhettä vielä, mutta asun jonkin aikaa welcome familyssä Gävleborgan läänissä, Gävlen kaupungin lähellä, pienessä taajamassa nimeltään Storvik. Perheeseeni kuuluu hostäiti, hostisä, joka asuu Ranskassa toistaiseksi, kissa ja hollantilainen hostveli, jonka kanssa käymme samaa koulua Gävlessä.

Pienestä lähtien olen ollut kiinnostunut erilaisista kielistä ja kulttuureista, ja noin pari vuotta sitten innostuin mahdollisuudesta lähteä ulkomaille. Pohdin monien maiden välillä, mutta päädyin lopulta Ruotsiin. Vaikka olen vieraillut monesti Tukholmassa, maan kulttuuri ja monet upeat kaupungit ovat jääneet aika etäiseksi valitettavasti. Tulevan vuoden aikana minulla on kuitenkin mahdollista kehittää ruotsia, hankkia hienoa kokemuksia ja tutustua uusiin ihmisiin ympäri maailmaa. Erityisesti ruotsin kielen osaaminen avaa monia loistavia mahdollisuuksia niin opiskelu- kuin työmahdollisuuksissa Suomessa ja ulkomailla, mikä olikin perimmäisin syyni lähteä juuri Ruotsiin.

Här kommer vi Sverige -Valmisteluja vaihtovuoteen

Olen valmistanut itseäni lähtöön siitä asti, kun minut hyväksyttiin vaihto-oppilaaksi Ruotsiin. Olen opiskellut ruotsia neljä vuotta, ja lukiossa vaihdoin pitkään, eli A-ruotsiin, jotta saisin tukevamman sanavaraston, kehitettyä luetun- ja kuullonymmärtämistä tehokkaammin ja pienen ryhmämme vuoksi myös puhumista. Google, Wikipedia, ruotsin kielen opettajat ovat olleet myös suosiossa ja auttaneet valmistautumaan tulevaan vuoteen. Erityisesti tänä kesänä olen halunnut myös keskittyä kielen kanssa, joten olen katsonut ruotsin kielisiä sarjoja ja elokuvia, kuten Beckiä. Olen myös lukenut lehtiä ja blogeja netistä, kertaillut sanastoa ja kielioppia, jotta kuullon-, luetunymmärtäminen ja kommunikointi niin kirjallisesti kuin suullisesti helpottuisi.

Tietysti lähempänä lähtöä, eli tänä kesänä matkalaukkujen täyttäminen on tullut kysymykseen, ja niitä lähteekin kaksi kappaletta mukaan. Pakkaaminen vaihtoon lähtiessä on ylipäätään todella maakohtaista, sillä siihen vaikuttavat mm. ilmasto, kulttuuri ja etäisyys. Omassa tapauksessani matkaan tarttui mm. paljon lämpimiä vaatteita, kuten takkeja, villapaitoja ja -sukkia, ja totta kai myös kevyempiä vaatteita kaikkia neljää vuoden aikaa varten. Tuliaisia tarttui myös mukaan, ja ostin tervetuliaisperheelleni muumimukit, ja Fazerin suklaalevyjä, jotta he saisivat pienen makuelämyksen, muiston Suomesta ja ajastani täällä. Mielestäni on mukavaa antaa aina jotain omasta maastani ja kertoa tarina näiden esineiden tai herkkujen takana, sillä ne ovat hienoja muistoja erityisesti lahjansaajille.

Liten resa till Danmark -Soft landing camp Kööpenhaminassa

Kun valitsin Exploriouksen järjestökseni, kiinnostuin erityisesti Soft landing campista, eli leiristä, joka järjestetään monesti itse kohdemaassa, ja tämän leirin aikana mm. tutustutaan tosiin vaihto-oppilaisiin ja kaupunkiin, ja valmistaudutaan tulevaan vuoteen. Minun Soft landing campini järjestetään Kööpenhaminassa, jonne kaikki Pohjoismaihin tulevat vaihto-oppilaat myös matkustavat. En malta odottaa päästä käyttämään englantia koko päiväisesti muutaman päivän ajan, kuulemaan muiden vaihto-oppilaiden tarinoita ja tutustumaan kauniiseen Kööpenhaminan kaupunkiin. Leirin jälkeen mieli on varmasti paljon uusia kokemuksia täynnä ja innostus on entistä korkeampi tulevaa fantastista seikkailua kohtaan siellä toisella puolella kaunista Itämerta.

Kiitos mielenkiinnosta, ja tsemppiä kaikille syksyyn, erityisesti muille vaihto-oppilaille!

Vi hörs och kramar, Melina 🙂

Melina Gävlessä

Melina Gävlessä

Ruotsi

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.