15:22 12th maaliskuu 2019

Hur är det läget med språket? — Ruotsin kielen uumenissa

Kevätaurinko paistaa, lumi sulaa ja maa alkaa vihertää vähitellen kevään hiipiessä myös Ruotsiin. On ihana huomata päivien pidentyneen, ilmojen lämmenneen, ja sitä kautta uusien seikkailujen ja mahdollisuuksien tulevan esille, kuten reissut lähiympäristöön. Vaikka tiedän, että kuukausia ei ole enää kuin reilu kolme jäljellä, haluan nauttia entistä enemmän jokaisesta päivästä, jonka vietän hurmaavassa Gävlessä ihanien ihmisten ympäröimänä ja ruotsin kieltä kehittäen. Kielestä tulee yleisestikin paljon kysymyksiä, ja näiden seuraavien rivien myötä ajattelin avata omaa kokemustani kielenkehittämisestä.

Miksi ruotsin kieli alun perin?

Suurin syyni alun perin oli lähteä juuri vaihtoon, sillä halusin kehittää kielitaitoani. Aluksi pohdin niin saksan, englannin ja ruotsin kielen välillä, sillä kaikki nämä kielet kiinnostavat minua ja kaipasivat luonnollisesti petrausta. Ajattelin, että englantia pystyn kehittämään näiden molempien kielten kautta ja helpommin myös itsenäisesti, mm. musiikin, elokuvien ja tv-sarjojen myötä, ja sitä kautta pohdin erityisesti saksan ja ruotsin välillä. Lopulta valitsin juuri ruotsin kielen, ja olen hyvin tyytyväinen valintaani. Olen opiskellut ruotsia neljä vuotta Suomessa, ja täällä olen saanut kielen kanssa teho-opetusta reilu puolen vuoden ajan.

Haasteita  englannin kieli avain onneen?

Jännitin kielimuuria aika paljon ennen kuin lähdin tänne, sillä en ole juurikaan käyttänyt ruotsia koulun ulkopuolella. Omaksi onnekseni minulla ei ollut kielen kanssa mitään suuria vaikeuksia alussa, mikä helpotti huomattavasti sopeutumistani, sillä pystyin kommunikoimaan aika näppärästi. Luonnollisesti ensimmäisten kuukausien aikana minun piti usein hakea jotain sanoja enemmän ja miettiä jotain haastavampia lauseita mielessä ensin, mutta onneksi elekieli, englanti ja huumori auttoivat paljon tässäkin asiassa. Vaikka alussa saatoinkin lainata englannin kielen sanoja, olen ollut hyvin tarkka, että en tukeudu siihen liikaa, vaan alusta lähtien olen halunnut nimenomaan käyttää ruotsia, ja tämä onkin osoittautunut parhaimmiksi tavaksi oppia kieltä.

Kielen kehitys

Kielen kehittyminen vie aikaa, ja voin sanoa, että tämän tiedostaminen on aiheuttanut minun kärsimättömälle luonteelleni välillä stressiä. Vaikka olen saanut positiivista palautetta ja ruotsiksi kommunikointi on sujunut suhteellisen näppärästi alusta lähtien, tiedostan myös, että työtä paremman kielen eteen riittää näille viimeisille kuukausille. Omaa kieltäni kehitän erityisesti lukemisen (kirjat, lehdet ja koulumateriaali), puhuminen ja kuuntelu, ja näihin kaikkiin olenkin halunnut panostaa koko tämän vuoden. Haluan niin hyvän ruotsin kielen kuin mahdollista sekä suullisesti että kirjallisesti, joten ajattelen, että nämä kaikki osa-alueet ovat tärkeää pitää yllä.

Suunnitelmia ruotsin kielen kanssa

Haluan jatkaa kielen monipuolista kehittämistä myös tulevaisuudessa, ja se onkin pääprioriteettini. Vaikka kieli monesti kehittyy parhaiten puhumalla, kirjoittamalla ja kuuntelemalla, eli ylipäätään käyttämällä sitä, olen halunnut vahvistaa myös aina niin jännittävää kieliopillista puolta lukemalla ruotsin kielen kielioppia silloin tällöin. Tiedän, että lukion, ja sitä myöten ruotsin kielen jatkuessa syksyllä tarvitsen ylläpitää myös tätä puolta, sillä se ei tule aina todella ilmeisesti esiin puhekielessä.

Melina Gävlessä

Melina Gävlessä

Ruotsi

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.