12:49 14th January 2020

Joulu Gävlessä

Joulukuu on monessa tapaa mielenkiintoinen ja tapahtumarikas kuukausi, joka sisältää myös oman suosikki juhlani, eli joulun. Erityisesti tämä joulu oli entistä spesiaalimpi, sillä sain viettää sen vaihto-oppilaana uudessa ihanassa perheessä, eli kokea sitä kautta todella erilaisen joulun kuin aikaisemmin. Monella on ajatus, että joulu on todella samantyylinen näissä molemmissa maissa, mikä pitääkin pitkälti paikkaansa. Erityisesti minun perheessäni host-isäni suomalaisuus näkyi ruoan ja joulupukin tapauksessa.

Joulu pitkän kaavan mukaan

Isäntäperheessäni juhlimme poikkeuksellisesti joulua päivää ennen jouluaattoa, eli 23.12, sillä host-vanhempieni tytär juhli perheineen jouluaaton miehensä perheen luona. Tämä ratkaisu on minusta todella käytännöllinen, eikä millään tavallaan haitannut, koska tärkeintä jouluna on nimenomaan yhdessäolo eikä päivämäärä, jolloin sitä juhlitaan.

Meidän joulunviettomme alkoi aamupäivällä jouluriisipuuron merkeissä, minkä jälkeen valmistelimme ruokia ja otimme rennosti usean tunnin ajan ennen varsinaista jouluateriaa. Jouluruokana meillä oli sekä suomalaisia että ruotsalaisia perinne ruokia. Söimme lihapullia, nakkeja, kinkkua, perunaa, salaattia, kananmunia, kalaa, laatikoita ja sieniomelettia. Ruoan jälkeen joulupukki tuli tuomaan lahjoja perheen pienemmille, eli host-vanhempieni lapsenlapsille. Lapset olivat todella innoissaan lahjoista joulupukista, ja oli kyllä todella hauskaa fiilistellä siinä mukana joululahjoja, joita me ”aikuisetkin” availimme. Illalla otimme vain rennosti ja nautimme lämpimästä ja rauhallisesta tunnelmasta.

Varsinaisena jouluaattona meillä ei ollut mitään suurta ohjelmaa, vaan otimme vain rennosti, söimme hyvää ruokaa ja seurustelimme. Myöhemmin illalla avasimme toisen kerran joululahjoja, mutta se oli spesiaalimpi leikki, jossa jokainen osallistuja (meitä oli 8) oli ostanut kolme 20e:n arvoista joululahjaa. Istuimme ringissä, ja olimme sekoittaneet lahjat keskelle, ja arvoimme joka kierrokselle numeron, jossa järjestyksessä valittiin lahjoja yhteensä kolme per henkilö. Lahjoja oli laidasta laitaan niin suuria ja pieniä ja pehmeitä ja kovia, ja itse nappasin lakanasetin, Elsa Beskow:n kaksi mukia ja morttelin. Viimeinen, bonuskierros, oli ”varastamista” varten, eli pystyit vaihtamaan lahjasi jonkun kanssa. Vaihdon popkornikoneeni, jonka sain aluksi, lakanoihin, mikä oli todella hyvä päätös ja sopi minulle paremmin.

Uudenvuoden juhlat kavereiden kanssa

Uuden vuoden juhlinta oli todella samanlainen, ja ei eronnut juurikaan suomalaisesta uuden vuoden juhlinnasta. Oman uuden vuoteni vietin itse kavereideni kanssa, ja laitoimme ruokaa, söimme, juttelimme, tanssimme, pelasimme ja menimme keskustaan kahdentoista aikaan katsomaan ilotulitusta ja yleistä meininkiä. Jäimme vielä kaveriporukalla yöksi kaverini luokse, ja aamulla heräsimme toiveikkaina kohti uutta vuotta. Oli kyllä superkiva ilta!

Joulu ja uusi vuosi, ja sitä myöten joululoma on nyt vietetty, ja olenkin nyt muutaman viikon ajan palaillut takaisin normaaliin arkeen. Oli ihanaa ottaa reilu kaksi viikkoa rennosti, tavata kavereita ja seikkailla Gävlessä, ja sen seudulla jälleen kerran, mutta nautin kuitenkin normaalista kiireellisestäkin arjestani todella paljon. Löysin myös nyt tammikuussa hyvän uintiryhmän, jonka kanssa pääsen jatkamaan uintiharrastustani, jota olen kaivannut koko syksyn.

Tiivistettynä elämäni Ruotsissa rullaa loistavasti, ja odotan mielenkiinnolla tulevia kokemuksia, kontakteja ja hetkiä täällä tällä hetkellä hyvin koleassa Gävlessä.

Hälsningar från grannen!

Kram Melina

Melina Gävlessä

Melina Gävlessä

Ruotsi

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.