15:32 15th January 2020

Vaihtovuoden peruspilari: vapaa-aika

Harrastukset

Harrastukset ovat tärkeä osa vapaa-aikaa niin vaihto-oppilaana kuin muutenkin, sillä niiden kautta pääsee tapaamaan uusia ihmisiä, hankkimaan kokemuksia ja irrottautumaan arjen kiireellisyydestä. Olen keräillyt vähitellen näiden kolmen kuukauden ajan täällä Ruotsissa vapaa-ajan toimintaa, ja nyt ne alkavat viimein olla kasassa. Rakastan urheilua ja halusin ehdottomasti pitää sen elämässäni aktiivisesti, joten oli luonnollista jatkaa sitä monessa muodossa myös täällä.

Sain entiseltä host-äidiltäni lahjaksi vesijumpan muutamaksi kuukaudeksi, jossa käyn hänen kanssaan maanantaisin. Vesi on ehdottomasti elementtini ja nautin monenlaisista vesiurheilusta, ja muutenkin haluan kokeilla erilaisia asioita vaihtovuotena aikana, joten vesijumppa tuli syvään saumaan. Minulla ei kuitenkaan ole enää kuin pari kertaa jäljellä, joten aion ostaa uimahalliin kortin, jolla voin käydä uimassa kerran viikossa omatoimisesti. Olen uinut vuosien ajan Suomessa, ja halusin alusta lähtien jatkaa uintia, mutta sopivaa ryhmää ei kuitenkaan löytynyt, mutta onneksi uinnin jatkaminen käy myös yksin.

Olen muuttanut nyt kolmanteen perheeseeni, ja tämä uusi perheeni asuu lähellä ryhmäliikuntapaikkaa ja kuntosalia. Käyn viikoittain kolme kertaa erilaisissa ryhmäliikunnoissa: tiistaisin on ”styrka”, eli ideana tehdä paljon erilaisia liikkeitä ja kovalla sykkeellä, keskiviikkoisin on zumbaa, mutta tämä valitettavasti loppuu jouluna, joten otan jonkun toisen tilalle, ja sunnuntaisin on yogaa, on kyllä ihan mahtavaa! Viikosta riippuen käyn myös juoksemassa, kävelylenkeillä ja koulun kuntosalilla.

Vaikka urheilen useasti viikossa, haluan tehdä myös muita vähän rauhallisempia juttuja. Laitan ruokaa host-äitini kanssa, luen kirjoja sekä englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi (haastetta riittää välillä, mutta vain hyvällä tavalla) ja ajattelin aloitella taas tehdä aktiivisemmin käsitöitä, joita olen tehnyt useamman vuoden ajan Suomessa. Ajattelin myös kokeilla ja ehkä liittyä myös johonkin kouluun kerhoon, joista kerroin edellisessä kouluaiheisessa postauksessani.

Kaverit

Uskon, että jokaisessa pohjoismaassa on haasteena kulttuurin kanssa ihmisten pienimuotoinen ”ujous” ja varautuneisuus, eli he eivät ole kovin avoimia ja reippaita aina ottamaan ulkomaalaisia porukkoihinsa. Monesti, varsinkin aluksi, pitää olla vaihto-oppilaana todella aktiivinen ja kysyä rohkeasti porukkaa kahville tai jotain muuta rentoa vapaa-ajan tekemistä. Kuitenkin olen huomannut nyt kolmen ohi ryntäävän kuukauden aikana, että aktiivisuus ja reippaus palkitaan, ja vähitellen ihmiset alkavat kiinnostumaan myös sinusta ja kysyvät rohkeammin mukaan. Ei siis kannata säikähtää tai pelätä, että vaihto-oppilaana ei saisi kavereita, mutta se voi vain ottaa aikaa ja riippuu monesti maasta ja tuurista paikkakunnan ja ihmisten suhteen.

Muistoihin piirtyvät kokemukset

Vaihto-oppilaana ehdottomasti yksiä parhaimpia asioita ovat retket ja muut fantastiset kokemukset, joista pääsee nauttimaan. Erityisesti kaksi viimeistä host-perhettäni ovat todella aktiivisia ja tykkäävät tehdä paljon kaikkea kanssani ja näyttää Gävlen seutua. Olen päässyt tutustumaan m.m Forsbackan taajamaan, Furuvikin huvipuistoon, Tukholmaan erilaisista näkökulmista ja useat kävelyretket niin meren äärellä tai metsän siimeksessä ovat tulleet tutuiksi. Nyt marraskuussa koulumme yksi kerhoista järjesti vuosittaisen gaalan, jossa ilta täyttyi musiikista, puheista, hienoista ohjelmanumeroista, uusista tuttavuuksista ja ruosta. Oli kyllä fantastinen ilta, ja sain myös pientä esimakua vanhoista kampauksen ja meikin määrän vuoksi.

Kiitos mielenkiinnosta ja ihanaa ja aurinkoista talvea !

Kram och hälsningar från grannen!
Melina

Melina Gävlessä

Melina Gävlessä

Ruotsi

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.