8:44 16th February 2016

Ranskalainen ruokakulttuuri

Yleensä Ranskaa ajatellessa tulee mieleen patongit, croisanttit ja juustot, niin ajattelin vähän avata mimmosena mä oon kokenut ranskalaisen ruokakulttuurin.

Croissanttejako?

Aamupalla ei syödä aina croissantteja. Me ei syödä melkein ikinä croissantteja, eikä ne yleisestikkään oo arkiaamupala, mutta aamulla syödään kuitenkin jotain sokerista höttöä. Se voi olla briochia, patonkia, paahtoleipää, korppuja, pain au chocolat, kaupasta ostettuja pikku leivoksia ts. mauttomia pullia… Lapset saattaa syödä jogurttia tai muroja ja aikuiset juo kahvia. Kahvi juodaan kulhosta, eikä mukista ni samalla voi lämmitellä käsiä :D.

Mun hostsisko ei ymmärrä, kun englannissa syödään aamupalaks suolasta, et makeeta sen pitää olla. Ja mä taas sanoin että mulla ei aamulla tee mieli mitään makeeta.

Moniosainen kouluruoka

Kouluruoka on hyvää, tosin se onki maksullista. Siihen kuuluu alkuruoka, pääruoka, juusto tai jogurtti, patonkia ja jälkiruoka. Alkuruoaks on salaattitiski, eli erilaisia enemmän ja vähemmän ruokaisia salaatteja. Pääruoaks saa valita kolmesta eri kasvisvaihtoehdosta, ja lihavaihtoehdosta. Kasviksissa on yleensä kahta eri kasvista ja kolmas joku muu (riisi, perunamuussi, coucous tms). Jos on pastaa, niin 95% valitsee sen, vaikka ne kasvikset on tosi hyvä! Lihavaihtoehdosta yleensä yks on kala.

Täällä ei juoda maitoa, niin juusto tai jogurtti on kalsiumin ja D-vitamiinin lähde. Jälkiruuaks on aina tarjolla hedelmiä ja jogurtteja, sekä välillä leivoksia, crepejä, suklaamoussea, piirakoita tms. Meiän koulussa on myös jälkiruokabaari, jossa on moussea, hedelmäsalaattia, rahkaa yms. Jos kaiken syö, niin ei kyllä jää nälkä!

Mä teen usein niin, että otan jälkkäriks hedelmän ja säästän sen iltapäivälle, aika useet tekee niin. Koulun jälkeen kun tullaan kotiin, syödään goûter, eli välipala. Ranskalaset syö taas makeeta, sillä perusteella ettei tuu vähään aikaan nälkä, mutta ettei kuitenkaan täyty ennen illallista :D.

Illallisella mun hostperheessä on välillä on tosi hyvää ja ajatuksella tehtyä ruokaa ja välillä taas nopeeta puolvalmisruokaa. Illallinen mennään myös alkuruoka, pääruoka, juustot ja jälkiruoka -systeemillä, mutta arkena alkupala voi olla tosi yksinkertainen esimerkiks porkkanaraastetta. Se mua ihmetyttää, miten ”tärkeä” jälkiruokaki on. Lapsia oikein houkutellaan syömään se.

Kastanjoita ja racletteja

Pitkälti täältä löytyy samat raaka-aineet kun Suomesta, mutta ruokaa valmistetaan vähän eritavalla ja -yhdistelmillä. Paljon oon syöny pitkään keitettyä lihaa, eikä melkeen kukaan oo kasvissyöjä. Uusia ruokatuttavuuksia mulle on mm. kastanjat, purjo ja retiisit, quenellet (en tiiä mitä ne on suomeks) joista kaikista tykkään. Täällä söin myös ekaa kertaa racletteja, eli pöydällä on pikku grilli, jossa jokainen paistaa itelleen kinkkua, sipulia, herkkusieniä, mitä vaan ja sen alapuolella sulatetaan juustoa raclettessa, eli pikku ’mailassa’ ja sit se kaadetaan lautaselle perunoiden ja grillattujen ruokien päälle. Kaikkien lasten lempiruoka taas on cordon bleu, eli friteerauksen sisällä oleva kinkku ja sulanu juusto 😀

Yleisesti on hyvänmakusta ruokaa. Oon syöny täällä paljon esimerkiks hyviä kastikkeita ja valkosia kaloja. Juustot myös maistuu!! (vaikken ookkaan syöny kovin voimakkaita tai erikoisia). Patonkia on talossa aina 😀 ja sitä tulee vähän liikaakin syötyä; meiän perheessä se ostetaan yleensä kaupasta, mutta monissa perheissä se ostetaan pelkästään leipomosta.
Ranskassa kaikilla alueilla on ne erikoisuudet, ja täällä ne on Bretagnesta tulleita galetteja ja crepejä. Galettet on siis suolasia lettuja, joita syödään ruuaks ja crepit makeita, joita on jälkkäriks.

Ikävä…
Suomen ruuista mulla on eniten ikävä lohta (jota syödään täällä tosi harvoin), karjalanpiirakoita, kunnon salaatteja, joissa on paljon raikkaita aineksia, täytekakkuja :D, sekä täysjyvätuotteita, esim täysjyväriisiä tai -pastaa ja tietenki ruisleipää. Ja oon varmistunu siitä, ettei mistään löydy parempaa suklaata ku Fazer…

-Hilla

Hilla Nantesin

Hilla Nantesin

Ranska

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.