13:53 13th November 2015

Kouluarki Ranskassa

Mä oon täällä lukion toisella luokalla, premierillä, ja kirjallisuuslinjalla. Muita linjoja on tiede ja talous. Meillä on enemmän kieliä, kuin muilla linjoilla ja lisäks kielten kirjallisuutta.

Pitkät koulupäivät kiitää

Keskimäärin päivässä mulla on n. 5 tuntia koulua, miinus opettajien poissaolot, mutta koska liikun koulubussilla, meen kouluun aina puoli yhdeksäks. Joka toinen keskiviikko mulla alkaa 10.30, niin saan kyydin. Takas tuun normaalisti klo 17 bussilla, paitsi keskiviikkosin puolen päivän aikaan. Päivät jakautuu aamu- ja iltapäivätunteihin, jonka välissä meillä on puolentoista tunnin ruokatauko.
Tiesin Ranskan pitkät koulupäivät ja osasin varautua niihin, mutta päivät kuin viikotkin menee hirveen nopeesti. Kun mun lukkarista otettiin espanjat ja saksat pois (koska en ollu opiskellu niitä aiemmin), mulla jäi aika paljon hypäreitä ja kirosin tän koulubussisysteemin :-D. Nimittäin vaikka koulu päättyy kahdelta tai kolmelta, odotan sitä klo 17 bussia. Sit tajusin, että oikeestaan hypärit on aika kivoja ja hyödyllisä, koska melkein aina on joku kaveri jonka kanssa olla, käydä kylän keskustassa, tehdä esim. läksyjä tai hengähtää tätä ranskankielen tulvaa.

Vaihtarivapauksia läksyistä

Läksyjä ei varsinaisesti tuu paljon, esim. enkusta joku pieni tehtävä sillon tällön, jonka tekemiseen menee 10 minuuttia. Ranskasta tulee enemmän tehtäviä, ja ne pitää olla tehtynä ennenku ope kerää vihkot. Ja näistä ranskan tehtävistä voi ottaa vaihtarivapauksia, hehh.

Muistiinpanojen ammattilaisia

Sanoisin, että täällä koulunkäynti on vähän vanhanaikaista, mutta rennompaa mitä olin kuvitellut. Muistiinpanoja otetaan open puheesta, joka on vaihtarille aika vaikeeta, onneksi kokajan helpompaa. Kaikki kirjottaa kaunolla, jota oon tässä pikkuhiljaa itekkin oppinu 😀 ja tykkään! Ranskalaiset on muistiinpanojenottajien ammattilaisia, kaikilla ne on tosi siistit ja järjestelmälliset, otsikot ja alaotsikot tietyillä väreillä yms. Oon aina tykänny kirjottaa muistiinpanoja ja tehä niistä kivannäkösiä, mutta mun muistiinpanot näyttää ihan hirveiltä verrattuna muihin, hahhah. Kaikki kirjottaa mustekynillä, joten mun paperit on täynnä valkosta korjausteippiä. Nolotti palauttaa vihko ranskanopelle, eikä se ees kehannu antaa mulle numeroa siitä, ymmärrän.

Utopiaa

Ranskantunneilla me käsitelllään jotain renessanssinaikaisia tekstejä, jotka on vanhaa ranskaa, analysoidaan niitä ja ne on utopiaa, myös ranskalaisille. Suomen äikässä sain semmosen käsityksen et yksinkertainen on kaunista ja tyylikästä, mutta täällä se on päinvastoin, eli halutaan mahdollisiman monimutkaista.
Meidän linjalla luonnontieteteelliset aineet on helpompia ja pysyn hyvin kärryillä. Biologian ja fysiikan testeistä sain jopa paremmat ku mun vieruskaveri (vaikken ees kaikkia kysymyksiä ymmärtäny) ja oon kuullu että matikassa lasketaan jotain tosi yksinkertaisia laskuja. Ja tunnetustihan ranskalaiset on huonoja englannissa ja pahin on se ääntäminen!
Suomen koulu on teknologistunu ja täälläkin joitain juttuja tehdään koneella, mutta vaikka tehtäis koneella, mun luokkalaiset mielummin kirjottaa paperille, joka mun on vaikee ymmärtää. Esitelmät on usein enemmänkin luentoja paperista ja kaikki ei osaa edes tehdä diaesitystä. Kirjoja ei kuitenkaan hirveesti käytetä, luetaan mahdollisiman ajankohtaisia dokumentteja ja kirjotetaan ite muistiinpanoja.

 

Kaikki plussaa

Mun luokkalaiset stressaa aika paljon esim arvosanoista ja lähes kaikki täällä arvostellaankin. Vaihtarille koulunkäynti on kuitenkin rentoa, koska ei tarvi stressata mistään, ei kuluttaan itteään puhki, mutta kaiken minkä tekee, se on plussaa ja siitä tulee itellekin hyvä mieli. Koulu on suurin sosiaalinen lähde, joten aamuherätys ei ees haittaa ja tykkään mennä joka päivä kouluun. Opettajat ja muu henkilökunta on tosi mukavia, varsinkin mulle hahah. Ja mahtavaa huomata miten kokoajan pystyy kommunikoimaan enemmän, saa enemmän kavereita ja pystyy itestäki antamaan enemmän. Viihdyn niin hyvin koulussa, että lomalla kaipasin jo sinne, ja se jos joku sanoo jotain! :’D

– Hilla

Hilla Nantesin

Hilla Nantesin

Ranska

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.