8:20 18th joulukuu 2015

Kulttuurieroja

Moikka taas!

Oon ollut täällä kohta jo neljä kuukautta ja aika on vierähtänyt kyllä tosi nopeesti! Suurta koti-ikävää ei oo tullut vieläkään, mikä tarkoittaa että oon viihtynyt täällä tosi hyvin. Tässä kuussa ajattelin kertoa teille vähän eroavaisuuksista Suomen ja Kanadan välillä, joihin olen törmännyt täällä ollessani 🙂

Internetin käyttö

Suomessa olin tottunut, että puhelimessa mulla oli internetti päällä ja käytössä kaikkialla, koko ajan. Täällä taas mobiilidataa pitää ostaa joka kuukausi minkä verran haluaa, ja pitää koko ajan tarkkailla ettei käytä nettiä yli sen määrän mitä on ostanut. Sen sijaan täällä on wifi ihan kaikkialla, myös koulussa, ja se helpottaa kyllä tosi paljon. Suomessa oli tottunut aina puhumaan kavereiden kanssa watsapissa tai muuten netin kautta, mutta täällä käytetään melkein ainoastaan tekstiviestejä, koska esimerkiksi watsapin käyttäminen veisi liikaa nettiä.

Koulu

Kokeet täällä on tosi paljon helpompia kun Suomessa. Suomen kokeissa pitää oikeasti tietää asiasta jotain, koska kokeissa on kysymyksiä joihin pitää esimerkiksi vastata esseenä tai muuten pitkästi. Täällä taas kokeissa on tosi paljon monivalintaa eli kokeen pääsee helposti läpi pelkällä arvaamisella. Välillä kokeisiin on saanut ottaa myös lunttilappuja mukaan avuksi, jonka jälkeen ei oo mitään ongelmaa saada kokeesta hyvää numeroa. 😀
Alussa oli kanssa vähän ihmettelemistä, kun täällä ei siis käytetä ollenkaan vihkoja koulussa! Sen sijaan meillä on käytössä kansio, jonne sitten kerätään kaikki koulussa saamat monisteet, joita saadaan tosi paljon… Kansioon pitää pistää kanssa tyhjää paperia, joihin kirjoitetaan muistiinpanot.

Ajaminen

Kaikkialle ajetaan autolla. Ajokaistoja on tosi monessa paikassa ja jonot niissä on ihan älyttömiä, mutta mitä vaan sen eteen ettei autosta tartte ulos nousta! Pikaruokalat on kanssa tosi paljon suositumpia kuin Suomessa ja niitä löytyy tosi paljon erilaisia Suomeen verrattuna. Ajamisesta vielä sen verran, että monien lasten vanhemmat ajaa lapsensa kouluun ja koulusta kotiin. Vanhemmat saa yleensä lähteä töistä hakemaan lastansa kotiin ja sitten he palaavat takaisin töihin. Tosi hassua!

Pukeutuminen

Täällä kaikki käyttää legginssejä ja neuletta/hupparia kaikkialla. Harvoin kellään mitään kovin ihmeellistä on päällä, vaan just semmoset rennot vaatteet. Suomessa on ihan normaalia pukeutua kouluun siististi ja panostaa vaatteisiin, ja hupparit, legginssit/verkkarit kuuluu yleensä sitten koeviikolle.
Suomessa kun säät pikkasen viilenee ja lämpötilaa lähenee nollaa, kaikilla on heti paksu talvitakki päällä. Täällä taas lunta on satanut jo aika paljon ja lämpötila on noin -15 astetta joka päivä, ja edelleenkin suurin osa kävelee ilman takkia tai korkeintaan tuulitakki päällä. Oon jopa nähnyt muutaman ihmisen kävelemässä t-paidassa!

Koulun urheilujoukkueet

Jokaisessa koulussa on omat urheilujoukkueet, jotka kisaavat toisia kouluja vastaan. Näitä lajeja on muun muassa jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo, jalkapallo, lentopallo, sekä koripallo. Kanadalaisissa kouluissa etenkin jääkiekko on tosi suosittua, joten jokaisessa koulussa on mahdollista pelata jääkiekkoa. Suomessa kouluilla ei ole erityisemmin mitään urheilujoukkueita, vaan urheilua voi harrastaa vain koulun ulkopuolella.

– Mikaela

Mikaela on yksi Exploriuksen bloggaajista Kanadassa. Haluaisitko sinäkin lähteä vaihtoon Kanadaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Kanadassa olisi.

Mikaela Brittiläisessä Kolumbiassa

Mikaela Brittiläisessä Kolumbiassa

Kanada

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.