8:31 03rd November 2015

Kanadalainen koulu

Olen ollut nyt noin kuukauden ajan koulussa, ja tykkään siitä tosi paljon! Aamuisin on yleensä kiva herätä kouluun, koska kaikki on vielä aika uutta.

Mun kaupungissa on siis muutama lukio, ja mun kouluni on niistä suurin. Koulussa on noin 2000 oppilasta, eli vähän enemmän kuin mun koulussa Suomessa. Koulu näyttää tosi samalta, kuin yleensä koulut Suomessa, ainoa suuri eroavaisuus on ne suuret määrät autoja parkkipaikoilla.

Koulumatka

Asun noin 20 minuutin kävelymatkan päässä koulusta. Koulumatkat kuljen host-siskoni ja host-veljeni kanssa melkein joka päivä normaalilla reitti-bussilla, tai joskus harvoin kävellen. Kouluun on mahdollista mennä myös koulubussilla, mutta sitä käyttävät suurimmaksi osaksi vain yläasteikäiset ja nuoremmat.

Loput (eli melkein kaikki) ajavat kouluun omilla autoillaan, jotka ovat suurimmaksi osaksi niitä pick up- maastoautoja. Olen kanssa huomannut, että täällä vanhemmat kuljettavat heidän lapsia kouluun ja koulusta kotiin paljon enemmän kuin Suomessa.

Kurssivalinnat

Meidän koulussa vaihto-oppilaiden ei tarvitse valita mitään tiettyjä kursseja (kuten historiaa), vaan vaihto-oppilaat saavat valita kurssit ihan mielensä mukaan. Kouluvuosi on jaettu kahteen jaksoon, ja ensimmäiseen jaksoon valitsin terveystiedon, englannin, tanssin, sekä personal fitneksen. Nämä neljä ainetta ovat mulla siis joka päivä samaan kellonaikaan, eli se on pieni eroavaisuus Suomen koulusysteemiin.

Terveystieto on ollut tosi mukavaa, ja vaikka kotiläksyjä ja testejä on ollut tosi paljon, oon pärjännyt omasta mielestä tosi hyvin. Välillä naurattaa kun olen esimerkiksi opetellut luun rakennetta, niin lopussa huomaakin ettei tiedä yhtään mitä ne sanat ovat sitten Suomeksi, sitä vaan osaa ne englanniksi.

Tanssi on kanssa ollut tosi hauskaa ja tunneilla on aina tosi rentoa. Ensimmäisinä viikkoina opeteltiin esimerkiksi tunnettuja rivitansseja, ja viime viikolla harjoiteltiin jazzia. Olen itse harrastanut tanssia paljon, ja opettaja on tosi innoissaan mun osallistumisesta tälle kurssille.

Personal Fitness on mun lemppari tunti joka päivä! Ihmiset tunnilla on tosi motivoituneita ja liikunnallisia, sekä tunneilla tehdään niin paljon kaikkea erilaista. Koulussamme on oma kuntosali ja liikuntasali, joita me käytetään tosi paljon. Talvella ollaan menossa muun muassa laskettelemaan!

Englannin tunnit ovat aika tylsiä, koska tunnilla luetaan vain kirjoja, kirjoitetaan tarinoita tai opetellaan uutta asiaa. Englannin tuntien kanssa mulla on ehkä eniten hommaa, koska saamme melkein joka päivä kotiläksyjä, joissa pitää muun muassa kirjoittaa lyhyt tarina (vähintään 750 sanaa), joten tämä tunti pistää mut kyllä todella kirjoittamaan sitä englantia.

3Opettajat

Opettajat koulussa ovat tosi mukavia ja puheliaita. Opettajat moikkailevat koulun käytävillä ja kyselevät viikonlopusta, mitä ei aina Suomessa tapahdu. Tunneilla syöminen ja juominen tunnin aikana on melkein aina sallittua, joten oppilailla on aina kahvi -tai teekuppi kädessä tunneilla. Opettajat ovat tosi ymmärtäväisiä vaihto-oppilaita kohtaan, ja antavat helposti lisäaikaa esimerkiksi kotiläksyjen palauttamisessa.

Koulupuku

Meidän koulussa ei tarvitse käyttää koulupukua, eikä tietääkseni muissakaan kouluissa Kanadassa. Pukeutumiseen ei ole mitään sääntöjä, eli kouluun saa pukeutua tosi vapaasti, niin kuin Suomessakin. Oppilaat koulussa pukeutuvat aika paljon urheiluvaatteisiin ja huppareihin, ja välillä kun itse laittaa päälle jotain kivaa, tuntuu että on ihan ylipukeutunut kouluun.

Arki on alkanut luistaa normaalisti, ja olen ollut kyllä kaikinpuolin tyytyväinen täällä olooni!

Mikaela on yksi Exploriuksen bloggaajista Kanadassa. Haluaisitko sinäkin lähteä vaihtoon Kanadaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Kanadassa olisi.

Mikaela Brittiläisessä Kolumbiassa

Mikaela Brittiläisessä Kolumbiassa

Kanada

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.