9:36 13th tammikuu 2016

Juhlapyhät Iso-Britanniassa

Remembrance Day
11. marraskuuta on ensimmäisen maailmansodan muistopäivä briteissä, jolloin muistetaan veteraaneja ja kaatuneita. Muistopäivän symboliksi on noussut punainen unikonkukka ja monet pukevatkin päälleen punaisen unikonkukka pinssin. Muistopäivänä kello 11:00 pidetään kahden minuutin hiljaisuus eli vaikka olisit kaupan kassalla kaikki hiljentyvät ja pysähtyvät kahdeksi minuutiksi.

Halloween
Suomessa halloweenia ei oikein juhlita ja USA:ssa se on tosi iso juttu. Sanoisin, että briteissä se on niitten välimuoto. Meillä halloweenia juhlittiin vähän. Lapsenlapset oli puettu tietysti noidiksi, kummituksiksi ja muiksi hirviöiksi. Koristeita oli laitettu vähäsen ja pari kurpitsaakin löytyi. Lapsenlapset lähtivät tietysti karkki kierrokselle ja pienimmillä pääsi itkukin, koska oli liian pelottavaa. Onneksi oli loppu illasta paljon karkkia niin tuli hyvä mieli.

Bonfire Night
Bonfire Nightia juhlitaan 5. marraskuuta. 1600 – luvulla Guy Fawkes niminen mies yritti räjäyttää Lontoon parlamentti talon, mutta hänet saatiin kuitenkin kiinni ja lopulta hänet hirtettiin. Kuninkaan pelastumista juhlittiin ilotulituksin 5. marraskuuta, josta on jäänyt perinne Iso-Britanniaan. Ihmiset räjäyttelee ilotulituksia täällä kyllä myöhemminkin, että pari viikkoa saatiin kuunnella pauketta. Ihan siksi, että tänä vuonna oli todella huono keli tuona iltana. Satoi, mikä ei ole yllätys koska Englannissa ollaan. Toiseksi ilotulituksia saa paljon halvemmalla kaupoista.

Christmas
Joulun valmistelu aloitettiin heti ensimmäinen joulukuuta. Hostit koristeli talon ulkoa ja sisältä. Meidän ja monen muunkin talosta tuli mieleen Amerikka, että kyllä Briteissäkin osataan. Mun matikan opettaja oli valmiina jouluun: joulukuusi koristi luokassa sekä kaulassa oli kravatti, jota kuvasti laulava Petteri Punakuono. Siis se kravatti ihan oikeasti lauloi. Hostien kanssa käytiin Lontoossa Hyde Parkissa Winter Wonderlandissa, joka oli tivoli joulu teemalla ja tietysti katsomassa Lontoon jouluvaloja. Täällä muuten toivotetaan Merry Christmas jo joulukuun ensimmäisenä päivänä vaikka siihen jouluun on aikaa vielä monta viikkoa!

25. joulukuuta heräsin siihen, kun mun host maman lapsenlapset kiljuivat: Merry Christmas!!!! Pyjamat päällä lapset juoksenteli ympäri taloa kunnes oli aika mennä olohuoneeseen, jossa odotti joulukuusi ja iso kasa lahjoja. Oikeastaan oli aika hauskaa katsella kuinka lapset oli riemuissaan joulusta, joulupukista ja tietenkin lahjoista. Siinä tuli lasten kanssa leikittyä lahjoilla kunnes iltapäivällä oli jouluruoan aika.Ennen ruoan aloittamista avattiin Christmas Crackerit. Cracker toimii niin, että yksi vetää toisesta päästä ja toinen toisesta, jolloin cracker pamahtaa ja se joka saa suuremman osion crackkerista voittaa sen sisällön. Cracker sisältää silkkipaperista tehdyn kruunun, pienen lelun ja vitsin. Mun hostit syö melkein joka sunnuntai roast dinnerin, jota britit tosiaan syö aika useasti. Tätä samaa syötiin myös jouluna eli kalkkunaa, kanaa, lohkoperunoita, perunamuusia, vihanneksia ja muita ruokia. Loppu päivä sujuikin telkkaria katsellessa. Varsinkin Harry Pottereita tykättiin näyttää telkkarista. Jossain vaiheessa iltaa pääsin myös maistamaan brittiläistä jouluperinne jälkiruokaa Christmas puddingia, joka on tehty kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä sekä se tarjoillaan kerman kera.

Boxing Day
Eli Tapanin päivä Suomessa. Aika samanlaista kuin Suomessakin, että tavataan sukulaisia ja ystäviä sekä syödään jouluaterian jämiä. Boxing daynä alkavat myös alennus myynnit kaupoissa, jolloin kaupat täyttyvät shoppailijoista.

New Year
Uutena vuotena mun host mama oli töissä niin vietin uutta vuotta kavereiden seurassa. Käytiin ihailemassa Brightonin rannalla ilotulituksia, jotka olivat upeat siellä meren rannalla.

Hyvää kevättä kaikille!!!
Veera

Veera Brightonissa

Veera Brightonissa

Iso-Britannia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.