9:33 27th March 2017

Vaihto-oppilas ja brittiläinen ruoka

Kaikilla on varmaankin uskomuksia brittiläisestä ruoasta ja ruokakulttuurista. Fish & chips, Englantilainen aamiainen, kello viiden tee ja maitomies kotiovella aamuisin ovat varmaankin tunnetuimpia stereotypioita. Olen jotenkin uskonut, että maitomies on joku vanha tapa, joka on levinnyt maailmalle uskomuksena vanhojen brittiläisten elokuvien kautta. Tulikin yllätyksenä täällä yhtenä aamuna, kun törmäsin ihan ihka aitoon maitomieheen. Aika moni kuitenkin ostaa maidon ihan kaupasta, mutta näköjään vielä maitomiehilläkin töitä riittää.

Breakfast

Perinteiseen englantilaiseen aamiaiseen kuuluu muna (vain toiselta puolelta paistettuna), paistettua pekonia ja tomaattia, paahtoleipää, papuja tomaattikastikkeessa, teetä ja kahvia. Itse kävin nauttimassa ensimmäisen englantilaisen aamiaisen pari kuukautta sitten pubissa ihan vain pakko tehdä kokemuksen pohjalta. Eihän täältä kehtaa kotio lähteä, jos ei ole englantilaista aamiaista kokeillut. Normaalisti aamulla kuitenkin syödään paahtoleipää ja muroja.

Lunch

Brittiläisten lasten ja nuorten koulu eväisiin kuuluu yleensä sandwich, pieni sipsipussi, suklaapatukka tai hedelmä ja pillimehu. Minäkin kokeilin tätä pari viikkoa, mutta päätin rohkeasti puhua host mamalleni ja nykyään koululounaani on paljon terveellisempi. Muutenkin kannattaa puhua host perheelle, jos haluaa terveellisempiä vaihtoehtoja jääkaappiin tai tarjoutua tulemaan mukaan ruokaostoksille. Minun koulussani on pieni kahvio, mistä voi ostaa pientä purtavaa. Tiedän, että joissain kouluissa voi myös ostaa oikein kunnon koululounaan

Dinner

Kotiruoka riippuu paljolti isäntäperheen ruokatottumuksista. Minun isäntäperheeni on tottunut pikaruokiin, mitä useimmissa brittiläisissä perheissä syödään. Tarjolla on siis usein ranskalaisia, papuja, kananugetteja ja muuta samanlaista. Host mamani on ihanasti ajatellut minua ja host siskonani Ingunia ja hän tarjoaakin enemmän salaatteja ja kasviksia. Kuitenkin pakko sanoa, että suomeen palatessa ei varmaan ranskalaisia tule syötyä vähään aikaan.

Brittien kulttuuriin suurena osana kuuluu take away. Joka perjantai meidän perhe tilaa take awaytä: pizzaa, hampurilaisia, currya tai kiinalaista. Ja se tuodaan kotiovelle!!! Muutenkin pikaruokalat on aika usein vain take away paikkoja, että niissä ei voi syödä sisällä vaan pitää ottaa ruoka mukaansa. Tietenkin aika usein siltikin edelleen käydään hakemasssa fish & chips lähimmästä kadunkulmasta ja nautitaan brittien suosimasta edullisesta pubiruosta.

Kavereitten kanssa tulee usein käytyä ulkona syömässä ja varsinkin kahvilla. Täällä on tosi paljon erilaisia kahviloita. Esimerkiksi starbuckseja, kahvila neroja ja tietenkin costa! Costa on kyllä paras kaikista ja löytyy joka kulmalta. Suosittelen käymään mahdollisimman monessa ja vielä erilaisissa paikoissa syömässä, koska täältä niitä ruokapaikkoja löytyy kaikenlaisia erilaisia. Vaikka välillä tulisikin pettymyksiä niin kuitenkin usein saa maistaa monikulttuurisia ruokia.

Yleensä joka sunnuntai host mama valmistaa roast dinnerin. Roast dinner on vähän parempi ruoka arkiruokiin verrattuna. Roast dinneriin yleensä kuuluu lammasta, ankkaa, nautaa tai sikaa, paistettuja perunoita, keitettyjä vihanneksia sekä Yorkshire puddingia. Yorkshire pudding on kevytrakenteinen ja leipämäinen kakku, joka valmistetaan kananmunista, jauhoista ja maidosta tehdystä taikinasta. Roast dinneriin kuuluu tietysti myös ruskeakastike, jota tarjoillaan aina muutenkin. Host perheeni on aivan hulluna tähän kastikkeeseen. En yhtään ihmettelisi jos joku vain joisi sitä pelkästään lasista, haha.
Roastia tulee kyllä ikävä!

Take care,
Veera

Veera Brightonissa

Veera Brightonissa

Iso-Britannia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.