9:28 11th November 2017

Vaihto-oppilas ja Ison-Britannian erilaisuudet

Brittien ihania ihmeellisyyksiä
Heippa taas! Tämän kuun blogitekstissä ajattelin vähän kertoa, mihin ihmeellisiin ihan pieniinkin arkisiin asioihin olen törmänny täällä Iso-Britanniassa.

Väärinpäin vaiko oikein?
Iso-Britanniassa aika moni asia on niin sanotusti ”väärinpäin”. Varmaan kaikille tulee mieleen Isosta-Britanniasta vasemmanpuoleinen liikenne. Mikä on kyllä aika vaarallinen suomalaiselle vaihtarille. Kokemusta on. Nyt alkaa kyllä jo muistamaan, mistä päin ne autot tulee, mutta aluksi oli kyllä vaarallisia tilanteita, että liikenteessä kannattaa olla aika varovainen. Kun yrität avata ovea pois lukosta niin se avain pitää kääntää toisin päin kuin suomessa. Avaimen sileä puoli osoittaa alas ja ne muhkurat (miten niitä kutsutaankaan) osoittaa ylös. Katkaisijat ja pyörän vaihteet vaihtuvat sekä ovet aukeavat eri suuntaan. Pistorasioihin tarttee adapterin, mutta pistorasiat tarttee myös laittaa päälle, että puhelin latautuu. Eli pistorasioissa on katkaisijan näköinen painike, jotta sen voi pistää päälle. Rullaportaat ovat myöskin toisinpäin, kuin suomessa.

Vinkki: Muista seisoa rullaportaissa oikealla puolella, koska vasemmalta puolelta kiireisimmät ihmiset menevät ohitse. Tämä kannattaa muistaa varsinkin, kun käyttää undergroundia Lontoossa.
Kellonajoissa saa sekoilla ensimmäisinä viikkoina, koska half past one tarkoittaa puoli kahta ei puoli yhtä. Ensimmäiset viikot aina tarkistin kellonajat pariin kertaan, jotta saavun oikeaan aikaan dinnerille.

Kokolattiamatot ja kello viiden tee
Kun menet ensimmäistä kertaa taloon sisälle kannattaa kysyä pitääkö kengät ottaa pois vai voiko ne pitää jalassa. Suurimmassa osassa taloissa kuitenkin käytetään kenkiä, mikä on kyllä omalla kohdallani aika mahdotonta. Kun pääsen kotiin heitän kengät pois jaloista ja pistän lämpimät villasukat jalkaan. Rakkaus villasukkia kohtaan on vain lisääntynyt Britanniassa, koska talot ovat täällä tosi kylmiä, vaikka lämmitys olisi päälläkin! Brittiläiset talot ovat muuten niitä ihania kaksikerroksisia paritaloja, mitä näkee telkkarissa. Pihat on pieniä ja parkkipaikkoja ei tahdo löytyä. Monissa taloissa on kokolattiamatot. Täällä on kylmä ja kuuma vesihanat erikseen eli voit saada vaan kuumaa tai kylmää vettä, etkä sitä välimuotoa. Suomi on tunnettu sauna kulttuurista niin brittiläiset tykkää ottaa kylpyjä. Brittiläiset on teetä rakastava kansa, joten taloista ei löydy kahvinkeitintä. En ole kertaakaan vielä juonut teetä täällä ollessani!!! Heh tiedän mun pitäisi, mutta mun host perhe ei pidä mitään kello viiden teetä, joten en ole vielä tähän tee kulttuuriin perehtyny.

Are you okay,babe?
Brittiläiset ovat tosi kohteliasta kansaa, joten small talk kuuluu jokapäiväiseen elämään. Aina kysytään how are you tai brightonissa kysytään oikeastaan are you okay. Bye ei ainoastaan riitä, kun hyvästelet toisen vaan pitää muistaa sanoa see you later. Brittiläisten puhe kulttuurissa kuulee myös useasti babe, honey, darling ja sweet heart. Varsinkin naiset käyttävät näitä, mutta myös jotkut miehetkin. Suomalaiseen korvaan kuulostaa aika oudolta kuulla see you later, honey! Eikä unohdeta sanoa please!
Toisin sanoen, kun palaan takaisin suomeen joudun taas opettelemaan kaiken uudestaan. Saan olla tarkkana liikenteessä enkä pääse sisälle kotiinkaan ennen kuin tajuan kääntää sen avaimen toisinpäin. Tykkään käydä kylvyissä ja puhun kohteliaasti. Mutta nämä on niitä pieniä ihanuuksia, mitä rakastan Iso-Britanniassa. Täytyy myöntää, että alkuun oli paljon myös ärsyyntymistä näitä pieniä asioita kohtaan, mutta ne tekevät tästä maasta omanlaisen.

Ensi kuuhun,
Veera

Veera Brightonissa

Veera Brightonissa

Iso-Britannia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.