11:51 18th May 2018

Vähän irlantilaista kulttuuria

Vaihtarin sopeutuminen

Kun on ollut ulkomailla tarpeeksi kauan, alkaa vähitellen saada kiinni paikan kulttuuristakin. Nyt kun olen viettänyt viimeset kuukaudet täällä Irlannissa, aattelin kertoa jotain keskeisimpiä asioita tästä maasta ja sen kulttuurista. Varmaan kaikkein keskeisimmät asiat Irlannin kulttuurissa on Gaelic football (jenkki futiksen, aussie futiksen ja normaalin futiksen risteytys jos tehdään maalei sellasiin futis maaleihin mutta niiden päällä on kanssa jenkki futiksen tolpat) ja muut irkku urheilut kuten hurling tai naisille camogie (se on vähän niin kuin maa hockey mutta siinä saa kanssa kuljettaa palloa mailan päällä kantaen, sen voi heittää ilmaan ja lyödä jollekulle kuten pesäpalloa tai sitten reunalyönneissä lyödä vähän kuten jotain golfpalloa! Camogie on kontakti laji mutta pelaajilla on silti vaan kypärät suojina. Näyttää oikeasti todella hauskalta, haluisin itse aloittaa camogien! Kaikki täällä seuraa gaelicia ihan tänne maaseudulle asti. Irkku futis stadium on vissiin kolmanneksi suurin stadium Euroopassa, joka kertoo jo jotain. Irlanti muutenkin tunnetaan hulluista urheilulajeista, joka pitää kyllä prikulleen paikkansa.

Nyt tanssimaan!

Toinen keskeinen asia vanha kunnon irkku musiikki ja tanssi! Mun host sisko harrastaa irkku tanssia ja voin sanoa että kun kokeilin itse kun se yritti opettaa että se on TODELLA vaikeata (ainakin mulle). Irkku tanssi on kyllä oikeesti vaikuttava näky kun näkee ammattilaisten oikeasti tanssivan jossain lavalla siihen tarkoitetuilla kengillä lavalla joista lähtee tavallaan sama ääni kun hevosen kavioista. Jalat liikkuu joka paikkaan sekunneissa nopean musiikin tahtiin koko ajan. Mun host sisko Serena tanssii meillä kotona koko ajan ihan vaan matkalla keittiöstä vessaan! Tulee muuten oikeasti hyvälle tuulelle kun tekee läksyjä tai jotain ja sitten yks tanssii siellä taustalla 😀 Jos vaan osaisi itsekin…Perinteinen Irlantilainen musiikki on tyypillisesti tosi riemukasta ja menevää ilman laulua josta tulee sillä sekunnilla paremmalle tuulelle kun sitä kuulee jossain (ellei joku sitten soita sitä non-stoppina sun korvaan….) Mun vanhempi host sisko Lauren soittaa yhtä irlantilaista soitinta, concertinaa joka on periaatteessa kuten haitari mutta koristeellisempi, pienempi ja kuusikulmion muotoinen. Koitan itse oppia toisen irlantilaisen instrumentin soittoa, tin whistlen soittoa mun host siskolta, koska on tarpeeksi simppeliä jopa mun kaltaiselle ”musiikkivirtuoosille”.

Ruokaa ja maisemia

Stereotypisesti Irlannista tulee mieleen Guinness ja perunoiden, tuulimyllyjen ja menninkäisten vihreä saari jossain Brittien vieressä. Jop, täällä löytyy tuulimyllyjä melkein joka maan kolkasta.

Suurin osa Irlantia on maaseutua, joten lehmiä, lampaita ja karjaa on kaikkialla lentokentältä lähtien. Maisemat on kuvan kauniita ja jotenkin tosi tarumaisia kaikkine köynnöspäällysteisine puineen, josta tulee vähän mieleen tyyliin Lumikki tai Ruusunen (siksi varmaan niin moni sarja onkin kuvattu Irlannissa). Irkut syö niitä kuuluisia perunoitaan melkein joka päivä, niitä saattaa löytyy yhdellä lounaalla lautaselta kolmessa neljässäkin eri muodossa. Jos ei perunana, niin ainakin ranskalaisia löytyy ihan voileivän täytteistä lähtien (mun host perhe syö esimerkiksi curryä kanssa…)

Menninkäiset

Mitä menninkäisiin ja kelttiläiseen mytologiaan tulee, jotakin menninkäisiin liittyvää tulee aika nopeasti vastaan täällä kulkiessa. Dublinissa on menninkäismuseo, kamaa voi hankkia ihan supermarketeista alkaen ja Dublinin kadulla on yleensä joitain pukeutuneina jättiläisiksi menninkäisiksi 😀 Kelttiläinen mytologia näkyy täällä vieläkin jotenkin katukuvassa. Rakennuksissa näkee kolmois- spiraaleja tai orgameit ja monet täällä pitää mytologia aiheista riipusta, paitaa, rannekorua tai vastaavaa. Kirjastoista ja vastaavista voi hankkia kaikennäkösiä taru- ja satukirjoja. Historiassa ja koulun kulttuuri tunneilla käydään kanssa vahan kelttilaista mytologiaa läpi. Nykyään mytologiaa näkee kaikissa linnoissa, kirkoissa ja jäännöksistä mitä lötyy ympäri irlantia.

Aliisa Cavanissa

Aliisa Cavanissa

Irlanti

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.