7:55 06th January 2018

Joulu & uusi vuosi Espanjassa

Tyypillinen Joulu Espanjassa

Tällä kertaa ajattelin kertoa joulun vietosta Espanjassa.

Jouluaatto eli Nochebuena vietettiin sukulaisten luona ja syötiin paljon. Perinteisiä ruokia on erilaiset liharuuat, merenelävät ja erilaiset todella makeat jälkiruuat. Ilta venyi myöhään ja oltiin kotona vasta neljältä yöllä. Jouluaatto oli tosi erilainen mihin oon tottunut, koska siellä tanssittiin monta tuntia ja ääntä ei kyllä puuttunut.

Lahjoja kahtena päivänä

Espanjassa perinteisesti Itämaan tietäjät tuo lahjat vasta 6.1, mutta koska Joulupukki on yleistynyt täälläkin, 25.12 eli joulupäivän aamuna ainakin lapsille saattaa olla ilmestynyt lahjoja, eli lahjoja saa periaatteessa kahteen kertaan. Itämaan tietäjät saapuu loppiaisena (Los Reyes) eli 6.1 tuomaan lahjat. 5.1 on kulkue, josta he heittävät karkkia katsojille. Madridin tietääkseni suurin katu Paseo de la Castellana oli kokonaan suljettu liikenteeltä moneksi tunniksi kulkueen takia, ja kulkue oli ihan älyttömän hieno! Tanssia, musiikkia, hevosia yms. Joillain suurilla yrityksillä oli oma vaununsa, ja esim. palomiehillä oma. Vettä satoi ihan kaatamalla, joten oltiin aivan märkiä sen jälkeen.

Muita jouluperinteitä on seimet, joita löytyy monesta kodista ja esimerkiksi näyteikkunoissa, kirkoissa ja Kuninkaanlinnassa on kaunis seimi täynnä kaikenlaisia hahmoja. Seimeen tykätään panostaa ja jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty.

Joululotto?

Pari päivää ennen jouluaattoa arvotaan myös El Gordo-joululotto. Ihmiset pystyvät ostamaan lottokuponkeja ympäri vuoden osallistuakseen maailman suurimpaan lottotapahtumaan. Lotto on täällä yksi vuoden kohokohdista, ja lottokuponkeja jonotetaan vaikka kuinka kauan. Päävoitot lotossa on ihan älyttömän isoja. Hauskin (tai oudoin) asia mun mielestä on se, että telkkarissa lapset laulavat numeroita, joita ihmiset sitten toiveikkaina etsivät omista kupongeistaan. Täällä myös käytetään hirveitä summia
kuponkeihin, mun äikänopettaja oli ostanut niitä muistaakseni kolmellasadalla eurolla!!!

Espanjalainen aprillipäivä joulukuussa?

28.12 on Dia de Los Santos Inocentes, eli viattomien lasten päivä, joka on verrattavissa Suomen aprillipäivään. Silloin tehdään erilaisia piloja, ja mä en tiennyt tästä aiemmin, mutta onneksi säästyin niiltä.

Uusivuosi

Uutena vuotena myös syötiin sukulaisten kanssa. Ruuan jälkeen laitettiin telkkari päälle, josta katsottiin lähetystä Madridin Puerta del Sol-aukiolta, jossa tuhannet ihmiset odottivat vuoden vaihtumista. Hetki ennen kun kello oli 12, kaikille jaettiin 12 viinirypälettä, jotka pitää syödä tosi nopeesti määrätyssä ajassa aina kun kello lyö. Mä jotenkin stressasin, että en ehdi syödä niitä, koska kaikki sano että se on tosi vaikeeta, mutta hyvin ehti! Jos viinirypäleet ehtii syödä, se tarkoittaa hyvää onnea tulevalle vuodelle.
Vuoden vaihtuessa kaikille annettiin poskipusut ja toivotettiin hyvää tulevaa vuotta. Loppuyö pelattiin lautapelejä ja tanssittiin.

Madrid on tosi kaunis myös nyt joulun aikaan, koska joka paikkaan on laitettu paljon valoja, joulukuusia ja seimiä. Plaza Mayor-aukiolla on joulutori, jossa myydään pääosin koristeita seimiin. Täällä järjestetään jopa bussiajeluita, joilla pääsee ihailemaan kaikkia valoja.

Tiina Madridissa

Tiina Madridissa

Espanja

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.