8:57 05th March 2018

Millaista on koulunkäynti Australiassa?

Koulunkäynti täällä Australiassa eroaa aika paljon Suomalaisesta koulunkäynnistä. Täällä alotetaan ”koulunkäynti” 5-vuotiaana jolloin mennään kinderkardeniin, josta jatketaan year 1:lle. Peruskoulu täällä on kinderkarden-year 6 josta mennään suoraan High Schooliin joka on kaikille pakollinen. High School kestää year 7 – year 12. High Schoolin voi lopettaa kun siirtyy year 11:lle, jos on työ jossa käy yli 25 tuntia viikossa. High Schoolin yhteydessä voi myös tehdä TAFE juttua, joka on vähän niiku Suomen ammattikoulu. Esim. kampaaja tai lastenhoitaja ja sinne mennään usein iltapäivisin pari kertaa viikossa. Monet nuoret käy täällä töissä koulun jälkee ja viikonloppusin. Töissä aletaan käymää suunnilleen ku täyttää 14. High Schoolissa on junior ja senior vuodet. Year 7-10 on junior ja year 11-12 on senior. High Schoolista valmistuu usein sinä vuonna kun täyttää 18. Vaihtarit usein laitetaan year 11 ja mäki oon siis year 11. Lukuvuosi alotetaan Australiassa tammi-helmikuun vaihteessa kesän jälkeen kun täällä vuodenajat on tosiaan päinvastaiset.

Australiassa käytetään koulupukua joka vaihtelee kouluittain. Julkiset koulut ei oo nii tarkkoja koulupuvun kaa kun katoliset ja yksityiset koulut on. Alla kuva mun koulupuvusta miltä sen pitäis näyttää ja mitä ihmiset oikeesti pitää mun koulussa. Julkiset koulut on myös ”ilmasia”, mutta pitää maksaa tiettyjä kouluveroja tiettyihin aineisiin. Yksityiset ja katoliset koulut voi maksaa tosi paljon yhdeltä lukuvuodelta.

Mistä vaihtarin koulupäivä koostuu?

Mun koulupäivä alkaa joka päivä 8.28am ja päättyy 2.40pm. Lukujärjestys on koko kouluvuoden sama, mutta meillä on A viikon ja B viikon lukujärjestykset eli joka toinen viikko on aina samanlainen. Koulupäivä alkaa joka aamu noin 15 minuuttia kestävällä roll callilla. Roll callissa kerrotaan aina erilaista infoa koulupäivään ja tuleviin tapahtumiin liittyen. Roll callissa oma roll call opettaja kerää myös kaikkien läsnäolijoiden nimet aakkosjärjestyksessä eli siellä koulun pihalla istutaan aina aakkosjärjestyksessä. Koulupäivän aikana on vain kaksi 30 minuutin taukoa. Recess 10.40am jossa syödään ehkä jotain vähän pienempää ja lunch 1.10pm jossa syödään usein jotain isompaa. Mun kouluaineet on matikka, englanti, food technology, art, geography ja PDHPE. Koulu on aika helppoo ja sellasta yläaste tasoo suurinpiirtein. Food technology on ruuanlaittoa ja teoriaa ruuan valmistuksesta ja ravinteista. Kuviksessa täällä on myös teoriaa, kuten esseitä ja kokeita. PDHPE on vähänniiku liikka+terveystieto. Täällä ei oo niin paljoo mitää kokeita, mutta tulee paljon erilaisii tehtävii mitkä pitää suorittaa tietyn ajan kuluessa ja sitte palauttaa.

Australiassa kouluissa usein nuoret on omissa tietyissä ryhmissään noilla tauoilla eikä hirveesti puhu muiden ryhmien jäsenille kun oman ryhmänsä, joten se kannattaa pitää mielessä ettei sitten ihan oo surullinen jos ei montaa kaveria heti löydy. Oon myös ymmärtäny että ryhmästä on aika hankala vaihtaa toiseen. Itse en oo missään ryhmässä mutta mulla on 2 tosi hyvää kaveria mun koulussa ja niillä tunneilla missä ne ei oo nii on siel aina joku jolle voi kuitenkin jutella ettei ihan yksin tarvii olla.

Janika New South Walesissa

Janika New South Walesissa

Australia

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.